Norsk hiv-vaksine testes på 40 pasienter

I høst starter et av de største hivprosjektene som er gjennomført i Norge. Ved Ullevål sykehus skal 40 hivsmittede teste ut en ny, unik hiv-vaksine, som forskerne håper kan stanse viruset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det lille norske bioteknologiselskapet Bionor Immuno konkurrerer med de internasjonale legemiddelgigantene i kampen mot aids.

Selskapet har utviklet en behandlende vaksine som gjør kroppens immunforsvar bedre i stand til å gjenkjenne og bekjempe det fryktede hiv-viruset. Vaksinen kan ikke brukes på hivnegative på en forebyggende måte, den fungerer bare på smittede.

Forskerne håper at vaksinasjon vil kunne bidra betydelig til å endre dagens hivbehandling. Vaksinen er allerede testet ut på 11 pasienter for å sjekke om den medfører alvorlige bivirkninger.

- Det var ikke tegn til bivirkninger. Vi vet at vaksinen hadde en effekt på forsøkspersonenes immunforsvar, men vi har ikke testet hvordan denne effekten arter seg. Det er det vi skal i gang med nå i løpet av høsten, forutsatt at vi får forsøket godkjent, sier Birger Sørensen i Bionor Immuno.

Venter pågang

Overlege Dag Kvale ved Infeksjonsmedisinsk avdeling på Ullevål sykehus er redd for at hivsmittede vil se på forsøket som en mirakelkur for å bli frisk.

- Vi venter at det blir voldsom pågang av folk som ønsker å delta i forsøket. Jeg må nok skuffe alle som tror de vil bli friske i en fei. Det vi holder på med, er rein forskning, ikke behandling, sier Kvale.

Vaksinasjonsforsøket vil pågå i ett til to år. Det er hivsmittede som allerede er under medisinsk behandling ved Ullevål, som vil få tilbud om å delta.

- Vi vil bruke tradisjonell medisinering i tillegg til vaksinen. Dette er et veldig spennende prosjekt, men det er en lang vei å gå fram til et ferdig produkt. Vi håper å ha en vaksine klar i 2005- 2006, men det er veldig mange hindere på veien, sier Birger Sørensen.

De norske forskerne får imidlertid applaus for måten de nærmer seg aidsproblemet på.

- Dette er et meget interessant prosjekt, som vil bli fulgt nøye, sier professor Nina Langeland ved Universitetet i Bergen.

Følte seg bedre

Professor Langeland bisto under den såkalte risikotesten av vaksinen på 11 pasienter.

- Enkelte av disse pasientene hevder at de følte seg så bra at de gjerne ville fortsette med vaksinen etter at forsøket var avsluttet. Men vi har ikke noe vitenskapelig grunnlag for å hevde at de faktisk ble friskere, fordi vi bare kontrollerte for bivirkninger, sier Langeland.

Den tradisjonelle hivmedisineringen over lang tid kan gi pasientene betydelige bivirkninger. Problemet er at pasientene ikke har noe valg. De må ta medisinen eller dø av aids.

VENTER PÅGANG: Overlege Dag Kvale ved Ullevål sykehus (t.v.) og Birger Sørensen i selskapet Bionor Immuno venter et rush av folk som vil være med i prosjektet.