Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk hjelp nesten framme

Både de norske dykkerne og den britiske miniubåten nærmer seg stedet i Barentshavet der den havarerte atomubåten «Kursk» ligger. Men hjelpen kommer trolig for sent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ventet at «Normand Pioneer», baseskipet for den britiske miniubåten LR5, vil nå fram til havaristedet ved 17-tida i dag. «Seaway Eagle», som har med seg ei dykkerklokke i tillegg til fire norske og sju britiske dykkere, vil først komme fram ved 23-tida i kveld.

- Fartøyene befinner seg ved 12-tida nordøst for Vardø. I løpet av formiddagen vil det komme russiske representanter som skal informere dem om redningsarbeidet, sier pressetalsmann John Espen Lien ved Forsvarskommando Nord-Norge til NTB.

Været i området der den russiske ubåten «Kursk» ligger havarert er bra, og redningsmannskapene på fartøyene «Seaway Eagle» og «Normand Pioneer» vil ikke bli forsinket på grunn av været.

Men den norske og britiske hjelpen kommer trolig for sent. Knapt noen tror at det fortsatt er folk i live om bord i «Kursk».

En matros som unnslapp ubåtens siste tokt på grunn av ferie, nekter likevel å gi opp håpet, og sier at mannskapet er godt forberedt på nødsituasjoner.

- Når alarmen går har mannskapet sekunder på seg til å innta sine posisjoner og stenge av seksjoner av ubåten. Da skal alle ligge ned og avvente ordre fra offiserene. Enhver fysisk anstrengelse gjør at oksygen brukes opp. Men mannskapet kan ha unnlatt å rømme fra den synkende ubåten fordi alle offiserene kan ha omkommet i de første minuttene av ulykken, slik at det ikke var noen igjen til å gi ordre om evakuering, sier matrosen Aleksej Bessel.

Bessel, som egentlig hører til mannskapet på en annen ubåt, «Voronesj», har vært midlertidig stasjonert om bord på «Kursk». Han var ikke med på det fatale toktet fordi han nettopp var begynt på en kort ferie.

Bessel sier at foruten mangelen på oksygen, kan også mangel på mat og vann bli et problem. Normalt er det nødlagre med mat og vann i hver seksjon, men fordi toktet bare skulle vare i tre dager, var det sannsynlig at offiserene ikke brydde seg om de formelle reglene.

Bessel sier også at all banking på utsiden av skroget kan høres inni båten, men at banking på innsiden ikke nødvendigvis kan høres på utsiden på grunn av en meter tjukk gummiisolering mellom indre og ytre skrog.

En talsmann for den russiske marinen sier i dag at situasjonen for «Kursk» er mer enn kritisk etter en uke med mislykte redningsforsøk.

- Situasjonen er mer enn kritisk. Jeg sier det fordi det ikke er noen konkrete resultater, sier Igor Dygalo til TV-stasjonen NTV.

Han sa det var to grunner til den dystre vurderingen - at oksygenet om bord var i ferd med å slippe opp, og at den bakre nødluken muligens er ødelagt.

Fire nye forsøk på å koble en miniubåt til skroget på vraket i løpet av natt til lørdag var også mislykket, trass i at været i Barentshavet er bedre.