FORSØKER Å RYDDE OPP: Arbeidere jobber med å få ut oljelenser for å prøve å få kontroll over oljen som truer den amerikanske gulfen. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP/ SCANPIX.
FORSØKER Å RYDDE OPP: Arbeidere jobber med å få ut oljelenser for å prøve å få kontroll over oljen som truer den amerikanske gulfen. Foto: Joe Raedle/Getty Images/AFP/ SCANPIX.Vis mer

Norsk hjelp til Mexicogulfen

Norge sender oljevernutstyr og står klar med mer for å avhjelpe oljekatastrofen i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Norge er bedt om å hjelpe USA i oljekatastrofen, og Norge vil bistå.

- Det er kommet en forespørsel fra BP Norge om NOFO (Norsk oljevernforening for operatørselskap, journ.anm.) kan bidra med dispergeringsmiddel. Vi har bestemt i dag at vi skal bidra med 150 kubikkmeter dispergeringsmiddel, sier informasjonssjef Tom Gederø i OLF til Dagbladet.

Dispergeringsmiddel fungerer ifølge Gederø omtrent som Zalo eller såpe, den løser opp oljen.

- Vi står også klar med andre ressurser, som oljelenser, oljeopptakere og ekspertise, dersom det skulle bli aktuelt, sier Gederø.

Henvendelsen kom til Kystverket, som koordinerer den nasjonale beredskapen. Gederø forsikrer at beredskapen på norsk sokkel opprettholdes selv om man sender utstyr til USA.

I Mexicogulfen er situasjonen kritisk. Det spys ut anslagsvis 100 000 fat olje hver dag fra lekkasjen, og lekkasjen kan i verste fall pågå i tre måneder. Dårlig vær har gjort det vanskelig å fange oljen med lenser. Fisket i området er stengt, og oljen truen sårbar kystnatur og dyreliv.

Boreriggen Deepwater Horizon tok fyr og eksploderte 20. april, og 11 mennesker mistet livet.

EKSPLODERTE OG SANK: 11 mennesker mistet livet da boreriggen Deepwater horizon sank 20. april. Fortsatt lekker det olje fra brønnen. Foto: REUTERS/U.S. Coast Guard/Handout
EKSPLODERTE OG SANK: 11 mennesker mistet livet da boreriggen Deepwater horizon sank 20. april. Fortsatt lekker det olje fra brønnen. Foto: REUTERS/U.S. Coast Guard/Handout Vis mer