Norsk hjelpearbeider forlater Bagdad

Kirkens Nødhjelps representant i Bagdad, Tor Valla, regner med å forlate Bagdad tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valla vil forlate Irak med egen bil og kjøre til Amman i Jordan.

- Jeg har planer om å reise fra Bagdad tirsdag morgen med bil til Jordan. I Amman håper jeg å komme med et fly til Oslo tirsdag kveld, og går alt etter planen, regner jeg med å være i Oslo onsdag formiddag, sier Valla til NTB.

Valla forteller at folk i Bagdad forbereder seg på at krigen kommer.

- Alle tror det blir krig. De som har muligheten til å reise, reiser. Det er lange køer foran alle bensinstasjoner, om folk hamstrer eller om det er mangel på bensin, vet jeg ikke, sier Valla til NTB.

Kirkens Nødhjelp har sammen med blant andre UNICEF arbeidet med å installere mobile vannforsyningsanlegg i Bagdad, og Valla regner med at anleggene vil være klare til drift i løpet av mandagen.

Billetter til Egypt bestilt

Programkoordinator i Kirkens Nødhjelp, Øyvind Nordlie, sier til NTB at Kirkens Nødhjelp allerede har bestilt billetter til Egypt og Amman slik at de skal være sikre på å få folk av gårde dersom krigen skulle bryte ut.

- Vi har bestilt billetter både til Egypt og Jordan, i tilfelle Amman blir stengt. Vi har en lang liste med folk som er klare til å reise, men 12 personer er foreløpig klare til innsats, sier Nordlie til NTB.

I Amman har Kirkens Nødhjelp tre norske medarbeidere som samarbeider med blant andre danske og nederlandske hjelpeorganisasjoner.

- Bryter det ut krig, sender vi folk til Jordan. I Jordan holder vi blant annet på med å bygge opp flyktningmottak. Foreløpig har vi tre norske der nede, men bryter krigen ut, vil vi sende ned flere folk, sier Nordlie til NTB.

Klar til å rykke ut på 48 timers varsel

Pressesjef Anne Nilsen sier til NTB at Røde Kors lenge har forberedt sine medarbeidere på en eventuell krig.

- Vi hadde 100 medarbeidere på kurs i desember og januar. Disse er klare til å rykke ut med et varsel på 48 timer, sier Nilsen til NTB.

Nilsen forteller at det er Internasjonale Røde Kors som bestemmer hvem av de 100 som vil bli kalt ut.

- Vi vet ennå ikke hvem av dem som skal reise, det er det Internasjonale Røde Kors som bestemmer. Blant de 100 er det blant annet helsepersonell, administrasjonspersonell, sjåfører og teknikere, men vi vet ennå ikke hvilken hjelp vi vil bli bedt om å sende, sier Nilsen til NTB.

Norges Røde Kors har for tiden ingen norske medarbeidere i Irak, men det Internasjonale Røde Kors har 34 medarbeidere inne i landet.

NTB