Norsk hjelpearbeider løslatt i Liberia

Sent i går ble hjelpearbeidereen Trond Heldaas (53) løslatt av opprørerne som siden onsdag morgen hadde holdt ham og fem andre europeiske hjelpearbeidere som fanger i Liberia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonen Leger uten grenser møtte Heldaas og den italienske sykepleieren Irene Martino (34) med en bil ved grensen til nabolandet Guinea.

- Begge to har det etter forholdene bra, sier organisasjonens norske informasjonsansvarlige Hanne Bauer til NTB.

Utbrytere

De liberianske hjelpearbeiderne ble tidligere i går også omtalt som «gisler», men ble ifølge FN-kilder i Elfenbenskystens hovedstad Abidjan først stanset på grensen etter å ha flyktet fra kamphandlinger.

Ifølge kildene var det soldater fra opprørsgruppen JFLL som stanset dem, med krav om drivstoff-forsyninger for å la dem passere grensa.

JFLL skal angivelig bestå av utbrytere fra opprørgruppen ULIMO-K, som ledes av Alhaji Kromah. De seks europeerne ble angivelig holdt som fanger av ULIMO-K, som ifølge de samme FN-kildene har to treningsleire inne i Guinea.

Tilbud om hjelp

- Heldaas vil tilbringe natten i Macenta sør i Guinea. I morgen reiser han videre. Et psykologisk team fra Leger Uten Grenser - med ekspertise i gisselsituasjoner - står klare til å hjelpe Trond og de fem andre hjelpearbeiderne om de ønsker, sier Bauer.

Løsepenger?

Motivet for bortføringen av de seks hjelpearbeiderne er fortsatt uklart, og verken Parisel eller andre har villet si om det ble betalt løsepenger eller etterkommet andre krav fra opprørerne for å få dem løslatt.

Ifølge Liberias informasjonsminister Joe Mulbah krevde opprørerne i underkant av 80 000 kroner i løsepenger for de seks europeerne.

Om løsepenger ble betalt, vil dette neppe bli bekreftet da det vil være det samme som å be om nye kidnappinger i den kaotiske regionen. (NTB)

LØSLATT: Nordmannen Trond Heldaas (53) er satt fri etter å ha sittet i fangenskap siden onsdag.