GAZA SKYLINE:  Gaza imorgentimene idag. Brann og røyk etter en rekke granatnedslag. FOTO: REUTERS/Darren Whiteside
GAZA SKYLINE: Gaza imorgentimene idag. Brann og røyk etter en rekke granatnedslag. FOTO: REUTERS/Darren WhitesideVis mer

Norsk hjelpearbeider ute av Gazastripen

Den norske hjelpearbeideren Kjetil Østnor kom torsdag kveld til Øst-Jerusalem etter å ha brukt en hel dag på å komme ut av Gazastripen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jerusalem (NTB): - Vi gjorde et forsøk å komme ut tidlig formiddag, men da vi var på grensen til Israel, fikk vi beskjed om å returnere til Gaza by, forteller Østnor.

Han vet ikke hvorfor de måtte tilbake. Flere eksplosjoner kunne høres idet de sto ved grenseovergangen Erez helt nord på Gazastripen, men nordmannen tror likevel ikke returen skyldtes dette. Han antar at det i stedet handlet om at transporten, som skjedde i regi av FN, måtte koordineres med både palestinske og israelske myndigheter.

Bedt om å vente I Gaza by måtte Østnor og de andre utenlandske hjelpearbeiderne vente i timevis på området til FN-organisasjonen UNWRA før de på ettermiddagen igjen kunne sette seg inn i biler. Disse kjørte deretter svært raskt mot grensen bare en knapp halvtime unna. Også denne gangen kunne Østnor høre flere kraftige eksplosjoner idet han befant seg ved grensen.

- Grensen er høyrisikoområde, og det kan ha vært både israelske granater og palestinske raketter som eksploderte, sier Østnor, som leder Norsk Folkehjelps kontor i Gaza by.

Ingen på jobb Østnor holder nå kontakten med sine palestinske kolleger via telefon. De har fått beskjed om å holde seg hjemme fra arbeid så lenge de israelske luftangrepene fortsetter.

- Jeg snakket med alle de lokalt ansatte torsdag kveld. De var urolige og redde for hva natta ville bringe, spesielt de med små barn, sier Østnor. Han kjenner det er en blandet følelse å ha reist fra Gazastripen.

- Det er godt å være i sikkerhet, men ikke så godt å vite at venner og kolleger ikke er sikre og kan bli rammet. Ettersom jeg jobber med landbruk og utdanning, ville jeg uansett bare blitt sittende i leiligheten. Det er nok verre å dra for hjelpearbeidere som jobber med helse, sier Kjetil Østnor til NTB. (©NTB)

KOM UT AV GAZA: Sjefen for Norsk folkehjelp i Gaza, Kjetil Østnor, er nå ute av området. Foto: Norsk folkehjelp.
KOM UT AV GAZA: Sjefen for Norsk folkehjelp i Gaza, Kjetil Østnor, er nå ute av området. Foto: Norsk folkehjelp. Vis mer