Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk hvete er så dårlig at vi må kjøpe halvparten fra utlandet

Lav kvalitet gjør at mye blir fôr.

 Ikke god nok kvalitet: Norsk hvete blir fôr. Foto: © Tore Wuttudal / NN / Samfoto
Ikke god nok kvalitet: Norsk hvete blir fôr. Foto: © Tore Wuttudal / NN / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen):  Gunstige vær- og klimaforhold bidratt til god hveteproduksjon i Norge; en tørr høst i 2014 la til rette for mye såing, og til tross for at en fuktig og kald vår og sommer ifjor var avlingen «spesielt god», ifølge Landbruksdirektoratets markedsrapport for 2015, skriver Finansavisen.

Overproduksjon Norge har de seneste fem årene i gjennomsnitt produsert 150.000 tonn hvete til matforbruk og 165.000 tonn til fôrbruk. For avlingene 2015-16, er det ventet at norske bønder vil produsere 159.000 tonn hvete til mat og 333.000 tonn til fôr, viser prognoser fra Norske Felleskjøp fra ifjor høst.

Slår prognosene til, vil det bety at det denne sesongen produseres nær 170 prosent mer hvete til fôrbruk enn det som er gjennomsnittet.

Importparitet Årsaken er blant annet at kvalitetskravene til mathvete ble økt sommeren 2014, ifølge Finansavisen.

Dessuten deles hvete deles inn i fem kategoriklasser i Norge, hvor kategori 1 og 2 er de beste kategoriene. Men det produseres for lite av de beste hvetetypene, som betyr at til tross for at norsk hveteproduksjon er større enn forbruket, må møllene importere kvalitetshvete fra utlandet.

Sindre Flø, fagsjef for markedsregulering i Felleskjøpet, sier til Finansavisen at det er ventet at norske møller vil bruke 140.000 tonn norsk hvete i år, og at 135.000 tonn importeres.

Importmuligheter til tross, norske møller vil ikke kunne høste store gevinster av lave priser internasjonalt - tollvernet sørger for dette.

- Ikke kvaliteten man ønsker Flø forteller at norsk kornproduksjon er slik prisstrukturen legger opp til.

- Det trengs til dels kraftige prissignal for at bøndene skal tilpasse seg mellom kvalitetssortene, og kornhandelen har tatt flere skritt i retning av å gjøre differensieringen strengere fremover.Flø forteller at det har vært et mål å redusere omfanget av hveteklasse 3, men nå er det klasse 4, som denne sesongen er av enda lavere proteinkvalitet, som er synderen.

- Selv om den har vokst veldig, har den ikke utviklet den gode kvaliteten man ønsker.

Flere nyheter: Børsfall i Asia
Falt 70 prosent på lavere oljepris
Hedgefond vil fjerne hele styret

Hele Norges coronakart