Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk Hydro mistet den neste største eieren i natt

Nest største aksjonær i Norsk Hydro solgte aksjer i Norsk Hydro for over 10 milliarder kroner i natt.

ØKONOMI:  Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro mistet i natt den nest største eieren i selskapet. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
ØKONOMI: Konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i Norsk Hydro mistet i natt den nest største eieren i selskapet. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Mandag meldte Vale at selskapet vurderte å selge inntil 224 millioner aksjer i Norsk Hydro, med DNB Markets og Morgan Stanley som tilretteleggere.

Nedsalget kom som en følge av Vales strategi om å redusere eksponeringen utenfor kjernevirksomheten, og maksimere aksjonærenes verdier, het det blant annet i børsmeldingen.

Casher inn 10 milliarder kroner Nå er det klart at Vale har plassert hele 407.122.241 aksjer i Norsk Hydro ASA til kurs 25 kroner per aksje. Det betyr også at eierandelen går fra 21,64 til 2 prosent.

Vale fikk 10,2 milliarder kroner for posten, men måtte gi en solid rabatt for å bli kvitt aksjen. Mandag endte Norsk Hydro på 26,96 kroner noe som betyr at Vale måtte gi en rabatt på 7,3 prosent for å få solgt posten.

Dersom man antar at overtildelingsopsjonen på 40,7 millioner aksjer blir utøvd, vil bruttoprovenyet bli på 11,2 milliarder kroner.

Hydro kjøpte fra Vale Vales store eierandel i Hydro kom som et resultat av at Hydro i mai 2010 kjøpte Vales aluminiumsvirksomhet for nær 30 milliarder kroner.

Kjøpet ble blant annet finansiert gjennom en garantert emisjon til eksisterende aksjonærer på 10 milliarder kroner.

Vale mottok et vederlag på totalt 1,1 milliarder dollar i kontanter samt nye Hydro-aksjer tilsvarende en andel på 21,6 prosent, totalt 4,9 milliarder dollar.

Staten er størst Største aksjonær i Norsk Hydro er staten med 34,26 prosent.

Folketrygdfondet som var 4. største aksjonær før Vale solgte, har kjøpt aksjer for 700 millioner kroner i Hydro i natt og øker da til en eierandel til 5,26 prosent.

Aksjen faller 5,1 prosent på Oslo Børs tirsdag morgen.

Flere nyheter Fant olje på første forsøk: - Dette var innertier
Albert Collett anbefaler åtte aksjer
Orkla hentet penger

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media