Norsk importforbud styrket

Utbruddet av munn- og klovsyke i Nederland styrker norske myndigheters argumenter mot importforbud av alle kjøtt- og melkeprodukter fra EU.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men det er ennå for tidlig å si om landbruksminister Håkon Bjarne Hanssen neste onsdag vil forlenge importforbudet - og dermed avvise EUs krav om å oppheve det.

- Det er klart at utbruddet i Nederland er et viktig moment i vurderingen av fortsatt importforbud. Men her forandrer situasjonen seg fra dag til dag, og vi har foreløpig bare en ufullstendig oversikt over situasjonen i Nederland, sier direktør Eivind Liven i Statens dyrehelsetilsyn til Dagbladet.

Brødre

Munn- og klovsyke ble oppdaget på en tredje gård i Nederland i går ettermiddag. Mens de to første tilfellene ble oppdaget på gårdsbruk i landsbyene Oene og Olst øst i landet, ble det tredje tilfellet oppdaget på en gård i landsbyen Welsum. Gårdbrukeren her er broren til eieren av gården i Olst.

Liven sier et avgjørende spørsmål er hvordan smitten har kommet til Nederland, fordi svaret også kan indikere andre mulige transportveier for sykdommen videre.

Sammen med Veterinærinstituttet skal Liven mandag oppsummere status og risiko for spredning av munn- og klovsyke og anbefale eventuelle beskyttelses-tiltak.

EU-krav

EU-kommisjonen krevde mandag at Norge umiddelbart opphevet importforbudet, men det er klart at utbruddet i Nederland har styrket Norges argumenter - både fordi sykdommen har spredd seg og fordi den går nordover.