Norsk-indisk filmstjerne al-Qaida- mistenkt

En norsk-indisk Bollywood-stjerne har den siste måneden sittet fengslet i Portugal, mistenkt for samarbeid med al-Qaida. Nå er også broren hennes i Drammen innkalt til politiavhør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vet ikke hvorfor jeg skal inn til avhør, men det er klart jeg blir skremt og redd. Jeg har i hvert fall ikke gjort noe, sier den 29 år gamle broren til den al-Qaida-mistenkte kvinnen. Både han og søsteren er oppvokst i Drammen, han bor der ennå.

Politiet i Drammen vil ikke kommentere hvorfor broren er kalt inn til avhør.

I en måned har mannens 28 år gamle søster sittet fengslet i Portugal, etter at hun og ektemannen ble pågrepet med falske reisedokumenter.

Varslet FBI

Kvinnens ektemann, 41 år gamle Abu Salem, er ettersøkt gjennom Interpol i forbindelse med en eksplosjon i Mumbai i India i 1993, der 300 mennesker ble drept.

Jakten på ham og kona ble i år intensivert etter at saudiarabisk etterretning varslet FBI om en eventuell kobling mellom Salem og al-Qaida.

Ifølge den indiske avisa Hindustan Times skal den norsk-indiske kvinnen ha frontet investeringene til Salem i USA. Saudiarabiske etterretningskilder mener at Salem investerte disse pengene i bygningsvirksomhet i New York og Chicago for den fryktede terrororganisasjonen al-Qaida. Disse opplysningene førte til at Salem og hans norsk-indiske kone ble arrestert i en park i Portugals hovedstad Lisboa 18. september i år.

I tillegg beskyldes Salem for å stå bak ytterligere 60 saker, som spenner fra drap og utpressing til kidnapping av sentrale personer i Indias filmindustri, Bollywood.

De siste åra har 41 år gamle Salem vært en av Indias mest etterlyste menn.

Bollywood-stjerne

Saken er fortsatt under etterforskning i Portugal. I dag skal kvinnens bror fortelle det han vet.

- Jeg ble fortalt at jeg skulle snakke om søsteren min og ham, mer vet jeg ikke, sier broren i Drammen.

Han forteller at ekteparet har skaffet seg advokat i Portugal, og at de benekter all skyld.

- Jeg var på besøk hos søsteren min for noen uker siden, og hun har det etter forholdene bra. Ingen vet hvor lenge hun må sitte inne, og hun har forbud mot å ringe ut, men hun er uskyldig. Vi i familien har fått beskjed om at hun sannsynligvis vil få mer normale soningsforhold, og tillatelse til å ta imot jevnlige besøk i neste uke, sier broren.

Kvinnen kom til Norge som ettåring. Etter videregående ville hun prøve lykken i filmindustrien i Bollywood, og i 1994 dro hun derfor til Mumbai. Her etablerte hun seg som skuespiller, og spilte i en rekke kjente indiske filmer. Det var i dette miljøet hun møtte Salem.

Uklar identitet

Kvinnens familie i Drammen hevder at 28-åringen ikke er gift med den mistenkte mafiabossen og terroristen.

- Det er ikke korrekt at mannen hennes er Abu Salem. Hun er gift med en annen, sier broren.

- Hva heter mannen?

- Ali et eller annet, svarer broren, som sier han ikke husker etternavnet til søsterens ektemann. Han begrunner det med at søsteren bare har vært gift i noen år.

I indisk etterretning er de likevel sikre i sin sak. De er overbevist om at den arresterte mannen er Abu Salem, og krever ham utlevert. Portugal har imidlertid ingen utleveringsavtale med India, så det er fortsatt uklart hva som vil skje.

Taust

Ikke mange ønsker å uttale seg i denne saken.

- Vi vil ikke kommentere saken. Dette er noe for politiet, sier informasjonssjef i UDI, Geir Løndal. Kvinnen er ikke norsk statsborger, men bodde i Norge i nærmere 18 år før hun utvandret til India.

TERRORMISTENKT: Kvinnen fra Drammen og en inder som kan være hennes ektemann Abu Salem, sitter nå fengslet i Portugal. Salem har i årevis vært blant Indias mest etterlyste. Han er anklaget for alt fra drap til kidnapping og utpressing.