Kårstø i Rogaland, 20091021:  Statoil Hydros anlegg på Kårstø.   Foto: ERLING HÆGELAND / Dagbladet
Kårstø i Rogaland, 20091021: Statoil Hydros anlegg på Kårstø. Foto: ERLING HÆGELAND / DagbladetVis mer

Norsk industri gjorde et lite hopp i april

Den norske innkjøpssjefsindeksen er tilbake over 50.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske innkjøpssjefsindeksen (PMI) steg fra 48,6 i mars til 50,5 i april.

Dette indikerer moderat vekst i industrien etter fallet i mars. Sysselsettings- og produksjonsindeksene trekker aprils PMI positiv retning.

Ser vi bort fra usikkerheten rundt indeksverdiene for mars og april, har PMI ligget rundt 50. Dette indikerer uendret aktivitetsnivå siden mai i fjor.

- PMI hovedindeks viste på nytt en vekst i april etter en nedgang i mars. En forklaring kan være en sesongmessig konsekvens av påsken, spesielt kan det være forklaringen da produksjonsindeksen steg kraftig i april, kommenterer Svein-Egil Hoberg i NIMA - Norsk Forbund for Innkjøp og Logistikk, i en melding.

Økende produksjon
Produksjonsindeksen steg fra 49,3 i mars, til 54,4 i april. Det tyder på at produksjonen steg igjen i april etter å ha falt i mars. De relativt store utslagene på månedsbasis øker imidlertid mistanken om at påskens plassering har hatt en effekt.

-Det siste halve året har produksjonsindeksen ligget rundt 52, noe som tyder på positiv, men moderat industriproduksjon. Dog er det lille løftet i ordreindeksen et signal om at industrien preges av vekst og forventning, uttaler Hoberg.Ordreindeksen steg marginalt til 51,0 i april fra 50,8 i mars.  Dermed peker indeksen mot fortsatt høyere ordreinngang, men i et lavere tempo enn i de foregående to månedene.

-Det er ordreinngangen fra hjemmemarkedet som klarer seg beste, mens utviklingen for eksportmarkedet fortsatt er svak, poengterer Hoberg i meldingen.

Nedgang i sysselsettingsindeksen Sysselsettingsindeksen steg fra 43,8 i mars, til 48,1 i april. Dette betyr fortsatt fall i sysselsettingen, men i en betydelig lavere skala enn i de foregående månedene.

- Sysselsettingen har en betydelig redusert nedgang i april. Ifølge Statistisk sentralbyrås arbeidskraftsundersøkelse for første kvartal 2015 er nedgangen i sysselsettingen generelt preget av en økning i langtidsledige, noe som også understøtter signalene fra innkjøpslederne, uttaler Hoberg om sysselsettingsindeksen, som for øvrig opplever sin høyeste verdi siden november i fjor.

- Til tross for at noe av forklaringen på oppgangen i norsk PMI kan tilskrives en eventuell effekt av påskens plassering, er det en underliggende optimisme blant innkjøpslederne, konkluderer Hoberg.Her finner du alle PMI-tall fra hele verden

Flere nyheter Arbeidsledigheten stiger
Oljefallet biter - og dette er bare begynnelsen
Finansdepartementet vil kreve mer av oljefondet