KRISE: Vi er inne i en krise som rammer absolutt all industri, sier Stein Lier-Hansen i Norsk Industri. Bildet viser Norske Skogs papirfabrikk på Fiborgtangen i Levanger. Konsernet er et av mange som har varslet at produksjonskapasiteten skal reduseres. Illustrasjonsfoto: HANS ARNE VEDLOG
KRISE: Vi er inne i en krise som rammer absolutt all industri, sier Stein Lier-Hansen i Norsk Industri. Bildet viser Norske Skogs papirfabrikk på Fiborgtangen i Levanger. Konsernet er et av mange som har varslet at produksjonskapasiteten skal reduseres. Illustrasjonsfoto: HANS ARNE VEDLOGVis mer

- Norsk industri i fritt fall

Situasjonen blir verre for hver time som går, advarer Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Industrien er i fritt fall. Situasjonen blir verre for hver time som går, advarer Stein Lier-Hansen i Norsk Industri.

Torsdag legger han fram en svært dyster konjunkturrapport.

- Vi er inne i en krise som rammer absolutt all industri. Det er ingen som slipper unna, sier Stein Lier-Hansen, administrerende direktÃr i Norsk Industri til Dagsavisen.

Sent onsdag kveld jobbet han og hans kolleger i Norsk Industri på spreng for å sammenfatte årets konjunkturrapport. Krisetider har gitt rekordmange tilbakemeldinger fra organisasjonens 2.200 medlemsbedrifter.

100.000 jobber

Ifølge VG rapporterer ni av ti industribedrifter om avbestilte ordrer og full stopp i nye bestillinger. 100.000 arbeidsplasser kan bli berørt.

- Vi har fått en utrolig respons. Mange har ventet helt til i dag, situasjonen endrer seg jo hele tiden. Til det verre, sier Lier-Hansen.

Norsk Industris medlemmer tegner et svært dystert bilde av dagens situasjon. Det er etterspørselstørke både i innland og utland. Få eller ingen vil kjøpe norsk sement, metall eller møbler. På kredittmarkedene er det ingen lån å få, så bedriftene får ikke satt i gang nye prosjekter.

- Dramatisk

- Vi ser en dramatisk nedgang i etterspørsel og omsetning. Det er en bråstopp som rammer absolutt alle. Planer stopper opp, investeringer holdes igjen, prosjekter utsettes. Dette hører vi fra alle bransjer, sier en bekymret Stein Lier-Hansen.

Så langt har de fleste bedriftene klart å holde på arbeiderne sine. Det vil ikke vare.

Det helt store raset har ikke kommet ennå, advarer Lier-Hansen.

Han spår et hav av oppsigelser om et halvt års tid.

- Tredje kvartal blir kanskje det verste. Nå er vi i fritt fall, men vi har ikke nådd noen bunn. Effekten av krisen vi ser nå, nemlig oppsigelser, nedleggelser og permitteringer, vil komme etter hvert, sier Stein Lier-Hansen.

(NTB)