Norsk-irakisk journalist fengslet i Irak

- Et angrep på ytringsfriheten, sier nestleder i Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad.

(Dagbladet): 57 år gamle Samir Abeid skal ha blitt pågrepet av irakiske sikkehetsstyrket søndag 22. oktober, skriver International Organization of Journalists (IFJ) i en pressemelding, i samsvar med Norsk Journalistlag.

Han skal ha blitt pågrepet i hjemmet sitt i den irakiske hovedstaden Bagdad.

Journalisten bor i Oslo og jobber som frilansjournalist og politisk kommentator for flere irakiske og regionale medier.

- Dypt bekymret

Dagen han ble pågrepet skal han ha publisert et meningsinnlegg, der han skal ha skrevet at valget til den irakiske statsministeren om å ta tilbake Kirkuk var motivert av interessen til internasjonale oljeselskap, som tjener på å utvikle oljeindustrien i byen.

- Norsk Journalistlag er dypt bekymret for arrestasjonen av vår kollega, norsk-irakiske Samir Adeis, sier nestleder i Norsk Journalistlag, Dag Idar Tryggestad, til Dagbladet.

- Vi protesterer sammen med det internasjonale samfunnet og ber irakiske myndigheter om å løslate ham umiddelbart, legger han til.

Tryggestad forteller at Adeis er mye brukt til å kommentere situasjonen i Irak og at han har base i Oslo.

- Vi håper UD går inn i saken og ser på hans situasjon. Omstendighetene rundt er uklare, men for vår del handler dette om det prinsipielle og at dette er et angrep på ytringsfriheten, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

President i International Organization of Journalist, Philippe Leruth, sier i pressemeldingen at de krever en umiddelbar løslatelse av kollegaen Samir Obeid.

- Journalistikk er ikke en forbrytelse, og ingen journalister burde bli arrestert for å uttrykke sine synspunkter, sier han.

Bekrefter arrestasjon

Pressevakt i UD, Ingrid Kvammen Ekker, sier at UD er gjort kjent med at en norsk statsborger skal være arrestert i Irak.

- Vi arbeider med å få bekreftet opplysningene og å få tilgang til besøk i fengselet, sier hun.

- UD fraråder alle reiser til og opphold i Irak. Norske myndigheters muligheter til å tilby konsulær bistand til norske borger i Irak er begrenset. Vi kan ikke kommentere ytterligere enkeltdetaljer i oppfølgningen av en pågående konsulærsak, sier Kvammen Ekker.

Torsdag ble det kjent at en norsk statsborger var fengslet i Irak.

Saken oppdateres