Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps innreiseforbud:

Norsk-iranske Elham Binai har dobbelt statsborgerskap: - Føler meg rasediskriminert

36 prosent av norske innvandrere har dobbelt statsborgerskap. 

FORBUD: Norsk-iranske Elham Binai forteller hun har venner og familie i USA, opprinnelig fra Iran, som ikke tør å reise ut av landet på grunn av Donald Trumps innreiseforbud mot sju land. Foto: Privat / Reuters - NTB Scanpix
FORBUD: Norsk-iranske Elham Binai forteller hun har venner og familie i USA, opprinnelig fra Iran, som ikke tør å reise ut av landet på grunn av Donald Trumps innreiseforbud mot sju land. Foto: Privat / Reuters - NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trumps innreiseforbud for personer fra sju muslimske land, kan også få følger for norske statsborgere.

Foreløpig har Utenriksdepartementet ikke anslått hvor mange personer det gjelder, men ifølge Statistisk sentralbyrås Levekårsundersøkelse fra 2006 blant innvandrere, hadde 36 prosent av norske innvandrere dobbelt statsborgerskap.

Ifølge rapporten oppga 66 prosent av alle iranere at de hadde to statsborgerskap

INNREISEFORBUD: 27. januar undertegnet Donald Trump et innreiseforbud for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA. Her er hele forbudet, kort forklart. Video: CNN Vis mer

Kom til Norge i 1989

Norsk-iraner og samfunnsdebattant Elham Binai har siden hun var sju år bodd i Norge. Hun og hennes foreldrene kom som kvoteflyktninger under Iran-Irak-krigen på 80-tallet.

Binai forteller hun har reist til USA flere ganger, både privat og via jobb.

- Selv om jeg har vært norsk statsborger i mange år, og reist til USA mange ganger, har det inntil i fjor gått greit, sier Binai, som også er konserndirektør i Adecco.

I fjor innførte Obama-administrasjonen strengere kontroll på personer som kom fra de sju landene som Donald Trump nå har nektet innreise til USA. Landene gjelder Iran, Irak, Syria, Sudan, Somalia, Libya og Jemen.

- Burde forberede meg

Da hun ble kjent med restriksjonene mot de sju landene, valgte hun å søke om et turistvisum som varer i ti år.

- Jeg tenkte at jeg burde forberede meg på at Trump kom til å bli president, så jeg søkte, og måtte gjennom et langt intervju der de stilte meg spørsmål om alt - både mine foreldres bakgrunn og slike ting, sier norsk-iraneren.

Iranske myndigheter tillater ikke personer som bor i Iran å ha dobbelt statsborgerskap, men personer som er født i Iran bli aldri kvitt sitt statsborgerskap hvis de for eksempel flykter fra landet og får et nytt et.

Den norske regjeringen opplyser på sine nettsider at dersom en norsk-iraner skal reise til hjemlandet, må vedkommende ha iransk pass. Og dette er noe man kan søke om - selv man har et statsborgerskap fra før.

Familie og venner i Iran

Elham Binai forteller hun har planer om å reise til USA senere i år, men er redd planen går i vasken.

- Jeg fikk visumet, men det hjelper tydeligvis ikke nå, sier hun, og fortsetter:

- Jeg har familie og mange venner i USA som opprinnelig er fra Iran. Jeg har snakket med dem, og de forteller at de ikke tør å forlate landet i tilfelle de aldri kommer tilbake igjen. Vi lever i 2017. Dette synes jeg er tragisk, sier Elham Binai.

Samfunnsdebattanten forteller at det ikke bare gjelder henne som Irans statsborger, men aller verst rammer det flyktninger fra Syria.

- Setter i sving holdninger

- USA er et land mange ser til, og dette forbudet setter i sving noen holdninger som vi burde vært foruten, sier Binai, og fortsetter:

- Selv om jeg ikke definerer meg som muslim, blir jeg satt i den kategorien fordi jeg er fra Iran. Jeg føler meg rasediskriminert. Det er rasediskriminering å nekte folk fra de landene innreise bare fordi de mange er muslimer, sier hun.

Ifølge Donald Trump selv handler ikke innreiseforbudet om muslimer eller religion, men om å beskytte USA mot terror.

Binai forteller at hun imidlertid er glad for at både utenriksminister Børge Brende og statsminister Erna Solberg har tar avstand fra Trumps politikk, og synes ikke folk bør være overrasket over politikken den nye presidenten fører.

- Jeg synes ikke vi skal være overrasket over Trumps politikk, men det kommer raskere enn forventet, sier norsk-iranske Elham Binai.

Mangler oversikt over antall

Det norske utenriksdepartementet har ikke oversikt over hvor mange personer med dobbelt statsborgerskap Trumps innreiseforbud kan få konsekvenser for.

- Vi har bedt den amerikanske ambassaden om informasjon knyttet til konsekvensene av innreiseforbudet, for eksempel knyttet til personer med doble statsborgerskap, sier Frode Overland Andersen, kommunikasjonssjef i UD til Dagbladet.

De hadde ikke per mandag formiddag blitt kontaktet av personer som har blitt rammet av innreiseforbudet. De har imidlertid blitt kontaktet av flere personer med spørsmål om regelverket.

- Vi oppfordrer til å ta kontakt med den amerikanske ambassaden i Oslo hvis man er usikker på regelverket for innreise til USA.

Den amerikanske ambassaden i Oslo hadde søndag kveld ingen kommentar til om Trumps innreiseforbud vil gjelde norske statsborgere med doble statsborgerskap, hvorav det andre er fra eksempelvis Iran. De henviste videre til amerikanske myndigheter i Washington D.C.

Office of Public Affairs har ikke svart på Dagbladets gjentatte henvendelser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling