Norsk IS-kvinne har flyktet fra IS-område: - Norge bør ta ansvar

Den 28 år gamle kvinnen og hennes to barn har klart å komme seg ut av IS-område. Tobarnsmora har lenge hatt et ønske om å komme hjem til Norge.

EVAKUERES: Flere tusen kvinner og barn har de siste dagene kommet seg ut av det IS-kontrollerte området ved Baghouz i det østlige Syria. Foto: Delil Souleiman / AFP / NTB scanpix
EVAKUERES: Flere tusen kvinner og barn har de siste dagene kommet seg ut av det IS-kontrollerte området ved Baghouz i det østlige Syria. Foto: Delil Souleiman / AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Tirsdag ringte en norsk kvinne (28) hjem til sin far i Norge og fortalte at hun og hennes to barn hadde kommet seg ut av den siste IS-enklaven i Syria, skriver Aftenposten.

- Hun fortalte at hun hadde kommet seg ut. Hun gjentok det flere ganger på den dårlige telefonlinjen, sier faren til avisa.

Kvinnen var blant de rundt 3000 personene som mandag kveld kom seg ut av det lille området ved Baghouz, i det østlige Syria, som IS fremdeles kontrollerer.

Gift med norsk fremmedkriger

Tobarnsmora er oppvokst i Norge, og er norsk statsborger med pakistansk familiebakgrunn. Hun studerte ved en høyskole, før hun i 2013 reiste til Syria.

I Syria ble 28-åringen gift med den norske fremmedkrigeren Bastian Vasquez. Han var også gift med Aisha Shezadi, en annen norsk kvinne som i fjor dukket opp i live i Syria.

Vasquez døde i 2015. Samme år tok 28-åringens familie kontakt med advokat Bjørn Nærum. Da var kvinnen, som på det tidspunktet hadde ett barn, ganske optimistisk. Hun mente hun skulle klare å bevege seg internt i Syria og at hun skulle klare å komme seg til grensa til Tyrkia.

- Da var de i kontakt med meg. Det var ett barn inne i bildet, uten papirer, så da handlet det om hvordan vi skulle ordne det formelle og få dem hjem. Så da prøvde vi å få til det, sier Nærum til Dagbladet.

- Har angret lenge

Ifølge advokaten skal dette ikke ha vært første gang tobarnsmora ga uttrykk for at hun ikke ønsket å være i Syria. Allerede i 2013, altså samme år som hun dro ned, skal faren ha vært nede for å hjelpe henne, men det var altså først denne uka at hun klarte å ta seg ut av det IS-kontrollerte området.

- Familien, og hennes, store mål er å komme hjem med disse barna. Hun reiste til Syria for å være sammen med mannen hun hadde truffet først, men hun så vel fort at det ikke var noen grei situasjon, sier Nærum.

- Så hun har angret ganske lenge?

- Ja, absolutt. Jeg har forstått det sånn at det som brakte henne ned var dette kjærlighetsforholdet.

NRK skriver at Nærum har sendt flere brev til Utenriksdepartementet i sakens anledning, seinest i 2017, men det brevet har han ikke fått noe svar på.

- Norge bør føle ansvar

I februar sa Erna Solberg at fremmedkrigere med norsk pass har rett til å vende tilbake til Norge. Dersom de oppsøker en norsk utenriksstasjon, for eksempel i Syrias naboland Tyrkia, så vil de ha krav på hjelp. Også barna deres har en rett til å komme til Norge, men det er uaktuelt for norske myndigheter å gå aktivt inn i Syria for å hente dem ut.

- Vi vil ikke sende folk inn for å hente noen ut. Det ville være å utsette folk for fare, sa Solberg.

Advokat Nærum har notert seg statsministerens uttalelser, og har også fått med seg at det er en viss motstand i befolkningen for å hente hjem kvinnene som har vært tilknyttet IS.

- Jeg synes dette blir lett hvis du isolerer det til barna. De er født der nede, men har ikke hatt noe valg. Med norsk mor så er det sånn at barna har norske statsborger-rettigheter. Det er norske barn som vi bør ta ansvar for, sier Nærum.

- Hva tenker du om norske myndigheters syn på saken?

- Jeg synes de burde føle mye mer ansvar. I dette tilfellet her så er det denne kvinnen og så er det to små barn som har vært gjennom ting vi ikke kan forestille oss, og som trenger hjelp. Norske myndigheter bør være behjelpelige med å få dem hjem, sier Nærum, og legger til:

- PST anslår at det er rundt ti norske kvinner der nede. Det er et begrenset problem, så det burde kunne la seg løse.

Vil trolig straffeforfølges

Den 28 år gamle kvinnen og hennes to barn vil nå sannsynligvis sendes til en av flyktningleirene i området som styres av syriske kurdere. Den andre norske kvinnen, Aisha Shezadi, sitter i en leir i Al-Hol, og der kan også 28-åringen bli sendt.

Skulle hun lykkes i å ta seg til Norge, må hun regne med å bli straffeforfulgt.

- Det vil i alle fall bli gjennomført undersøkelser, for å finne ut hva som har skjedd, sier Nærum.

- Og det er hun innforstått med?

- Det er hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer