Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk IS-kvinne kommer i kveld

Den norske IS-siktede kvinnen skal være på vei til Norge, og lander i Norge seint fredag kveld, får Dagbladet opplyst.

HENTES HJEM: En 29 år gammel norskpakistansk kvinne og de to barna hennes, er i ferd med å bli hjulpet tilbake til Norge av norske myndigheter. Foto: NRK, NTB Scanpix, Privat. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Sammen med sine to barn skal den 29 år gamle kvinnen, som er siktet for å ha deltatt i en terrororganisasjon, være på vei med fly til Norge.

Hennes fem år gamle sønn skal være alvorlig syk.

Det var hensynet til dette barnet som til slutt førte til at regjeringen valgte å hente mora og de to barna ut av al-Hol flyktningleir nord i Syria og tilbake til Norge.

- FRP VAR MED: Da Ine Eriksen Søreide ble spurt om hun fryktet regjeringskrise tirsdag, var hun ikke bekymret. Bare et døgn senere var situasjonen en helt annen. Reporter: Emilie Rydning. Video: NTB og Dagbladet TV Vis mer

Frp i harnisk

Den avgjørelsen har imidlertid skapt dyp splid innad i regjeringen.

Frp, som tok dissens i saken, har truet med å gå ut av regjeringen, og mandag skal Frp-leder Siv Jensen møte statsminister Erna Solberg (H).

De to skal da diskutere en kravliste Frp i etterkant av avgjørelsen har utformet, i samarbeid med sine fylkeslag.

Kravlista består av saker Frp vil ha gjennomslag for, i retur for å ha blitt - etter deres syn - blitt overkjørt i regjeringen.

- BEGERET ER FULLT: På vei inn til det dramatiske gruppemøtet til Frp på Stortinget, kommer ikke Siv Jensen med nye uttalelser, men refererer til Dagbladets sak hvor hun truer med å trekke Frp ut av regjering. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

Reiste til Syria

Det var i 2013 at den nå 29 år gamle norskpakistanske kvinnen reiste til Tyrkia etter å ha giftet seg med den norske jihadisten Bastian Vasquez, som hun seinere dro til Syria sammen med.

De to fikk en sønn sammen, men i 2015 ble Vasquez drept.

Hun giftet seg seinere med en annen mann, som hun fikk en datter med.

Kvinnen er siktet for å ha sluttet seg til to terrorgrupper i årene mellom 2013 og 2019, først Nusrafronten, en al-Qaida-tilknyttet gruppe, og deretter Den islamske staten (IS).

Hun og de to barna forlot det siste lille IS-området i Syria i begynnelsen av mars 2019, og har siden da oppholdt seg i al-Hol-leiren i Syria.

Tidligere denne uka ble hun hentet ut av den syriske flyktningleiren og inn i Irak.

VILLE IKKE SVARE: Da Siv Jensen møtte pressen etter å ha deltatt på Politisk kvarter på NRK torsdag morgen, nektet hun å svare på hvilke krav Frp vil stille de øvrige regjeringspartiene. Reporter: Arnhild Aass Kristiansen. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet TV Vis mer

Vil pågripes

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) har tidligere denne uka bekreftet at den norske kvinnen vil pågripes av PST når hun ankommer Norge.

Faren til den IS-tilknyttede kvinnen har tro på at datteren vil få en rettferdig dom hvis hun stilles for retten.

- Det har vi som familie vært forberedt på lenge. Jeg har tillit til at rettssystemet gir datteren min en rettferdig dom, sier han til VG.

Han har selv aldri møtt sine to barnebarn, og gleder seg derfor til å møte dem, forteller han til avisa.

- Jeg er spent, og jeg gleder meg. Det blir veldig stort for oss besteforeldre, både på mors- og farssiden, å endelig bli kjent med våre barnebarn etter så mange år, sier han.