Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk isfjell i Titanic-markering

Belfast vil taue et isfjell til verftet der Titanic ble bygget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den nordirske byen renoverer området rundt verftet Harland and Wolff der Titanic ble bygget.

Det er kunstneren Rita Duffy som foreslår å plassere et isfjell der cruiseskipet ble sjøsatt. Skipet gikk derfra til Southampton for så å legge ut på sin skjebnesvangre jomfrutur til New York.

Titanic nådde aldri fram til USA - natt til 15. april i 1912 møtte 1503 passasjerer og mannskaper en iskald død da cruiseskipet kolliderte med et isfjell i Nord-Atlanteren.

- Taue isfjellet langs Viking-ruten

Nå har ordføreren gitt sin støtte til forslaget som man håper skal bli en turistattraksjon i 2008, skriver den britiske avisa Telegraph.

- Isfjellet og Titanic er historien om Belfast - en trist og avbrutt reise som handler om mistro og skuffelser. Isfjellet kan bli et symbol på håp mens det smelter, sier Duffy til avisa.

Hun forteller til BBC at planen er å hente isfjellet utenfor Norges kyst, og taue det langs den gamle vikingruten til Belfast.

- Dårlig smak

JOMRUTUREN: Titanic Alle Foto: SCANPIX
JOMRUTUREN: Titanic Alle Foto: SCANPIX Vis mer

Duffy har allerede samlet en del pengestøtte til isfjell-stuntet, og ordfører Tom Ekin håper isfjellet blir en iøynefallende del av området som nå heter Titanic Quarter. Andre mener et forslaget vitner om dårlig smak.

- Vi må huske at over 1500 mennesker døde den natten, sier Una Reilly i foreningen Belfast Titanic Society til Telegraph.

BYGGET:</B> Titanic ble bygget ved verftet Harland and Wolff i Belfast.
AUKSJON:</B> Titanics tragiske skjebne har gjort bilder og annet tilknyttet til skipet til ettertraktede auksjons-objekter.