TERRORISME:  En 22 år gammel norsk statsborger fra østlandsområdet er nå siktet for terror og drap i Syria. Mannen ligger nå på et sykehus i Oslo. Han var i fjor ikke kjent som en av farligste islamistene i Norge.
TERRORISME: En 22 år gammel norsk statsborger fra østlandsområdet er nå siktet for terror og drap i Syria. Mannen ligger nå på et sykehus i Oslo. Han var i fjor ikke kjent som en av farligste islamistene i Norge.Vis mer

Norsk islamist siktet for terrordrap

En 22 år gammel islamist fra østlandsområdet er arrestert og siktet for terror og drap i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 22 år gamle norske statsborgeren, av etnisk pakistansk opprinnelse, ligger nå såret på et sykehus i Oslo-området. Han ble pågrepet av sikkerhetspolitiet da han kom hjem til Gardermoen sist fredag.

Det er første gang norske myndigheter sikter en norsk statsborger for terrorhandlinger begått i Syria.

22-åringen fra østlandsområdet har ikke et kriminelt rulleblad i Norge, men har vært kjent for Politiets sikkerhetstjeneste. Han var i fjor høst ikke regnet blant de farligste og mest aktive islamistene i Norge.

Terror Dagbladet vet likevel at sikkerhetspolitiet har fulgt den ytterliggående islamistiske ekstremisten nøye de siste månedene, før han i september reiste til Syria.

Mannen skal fra september i fjor og fram til i forrige uke deltatt i militære aksjoner i Syria, sammen med de ytterliggående islamistiske organisasjonene Jabath al Nusra og ISIL (Islamske stat i Irak og Levanten, også kjent som Midtøsten).

Dagbladet får bekreftet at PST har siktet mannen for terrorisme, straffelovens paragraf 147d - for å ha deltatt i en terrororganisasjon som har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.

- Jeg kan bekrefte at vi har siktet en person som har kommet tilbake til Norge, etter å ha vært i Syria. Utover det faktum at han er siktet for alvorlige forhold, ønsker PST ikke å kommentere denne saken, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste til Dagbladet.

Ekstreme islamister Den meget alvorlige siktelsen er tatt ut av politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff i Politiets sikkerhetstjeneste. Etterforskningen som på langt nær er ferdig, skal ha dokumentert at 22-åringen skal ha deltatt i kamphandlinger sammen al-Qaida grupperinger i Syria.

Jabath al Nusra og ISIL er oppført på FNs liste over terrororganisasjoner. Jabath al Nusra er en salafist-gruppe, altså en islamistisk ortodoks fundamentalistisk bevegelse tilhørende sunnimuslimene.

FRYKTET : Terrorister fra al-Qaida gruppa ISIL poserer her på et bilde tatt 8. februar. Norsk-pakistaneren skal i følge PST ha deltatt i terroraksjoner sammen med ISIL og andre ekstreme islamistiske organisasjoner i Syria.  Foto: REUTERS
FRYKTET : Terrorister fra al-Qaida gruppa ISIL poserer her på et bilde tatt 8. februar. Norsk-pakistaneren skal i følge PST ha deltatt i terroraksjoner sammen med ISIL og andre ekstreme islamistiske organisasjoner i Syria. Foto: REUTERS Vis mer

ISIL er en søsterorganisasjon av Jabath al Nusra og er regnet som en av de mest ytterliggående islamistiske terrorgruppene som opererer i Syria.

Dreper vantro Nordmannen fra østlandsområdet er siktet for å ha deltatt i militære aksjoner, drap og andre grove voldshandlinger mot Syrias regjeringsstyrker og andre personer eller grupper de - Jabath al Nusra og ISIL - oppfatter som vantro.

Advokat John Christian Elden er oppnevnt som forsvarer for 22-åringen.

- Vår klient stiller seg uforstående til siktelsen, og nekter straffskyld, sier Elden som sammen med advokat Karen Forbrigd representerer 22-åringen.

- Etter min oppfatning er dette kreativ lovbruk fra Politiets sikkerhetstjeneste. Hadde de brukt samme kreativitet tidligere, vil samtlige Spania-farere på 30-tallet blitt stemplet som terrorister. Samtidig merker jeg meg at PST mener Syrias regjering er den fornærmede part, sier Elden.

- Det betyr at PST også gjør amerikanske og norske myndigheter til terrorister. Både amerikanerne og den norske regjering kjemper mot det syriske regimet, sier Elden til Dagbladet.

Skutt i Syria Mannen skal være alvorlig skadd, etter at han ble skutt i beinet. Tilstanden skal ikke være livstruende. Skuddskadene skal være årsaken til at han kom hjem til Norge.

Det er uklart om 22-åringen ble skutt i krigshandlinger, eller om han ble skadet under andre omstendigheter.

Formelt er 22-åringen siktet for terrorisme. Politiets sikkerhetstjeneste vil vurdere om han skal framstilles for varetektsfengsling, etter sykehusoppholdet.

Tilknyttet al-Qaida Begge gruppene 22-åringen skal ha vært aktiv i, har lenge vært tenkt tilknyttet det internasjonale terrornettverket al-Qaida. Men i februar gikk al-Qaida ut og sa at ISIL ikke lenger har noe med terrornettverket å gjøre.

- Vi har ikke et organisasjonssamarbeid med dem og er ikke ansvarlig for deres handlinger, het det i uttalelsen fra al-Qaida-leder Ayman al-Zawahiri, som ble postet på flere islamistnettsteder.

- NEKTER SKYLD:  - Vår klient stiller seg uforstående til terrorsiktelsen, sier advokat John Christian Elden.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
- NEKTER SKYLD: - Vår klient stiller seg uforstående til terrorsiktelsen, sier advokat John Christian Elden. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Al-Qaida kritiserte ISIL sine metoder i Syria og det faktum at de har kjempet mot andre islamistgrupper, deriblant al Nusra, som står nær al-Qaida.

Både E-tjenesten og Politiets sikkerhetstjeneste har tidligere bekreftet at flere ti talls norske statsborgere og personer som har legalt opphold i Norge, har reist til Syria for å slutte seg til opprørerne. Flere kilder anslår overfor Dagbladet at det nå skal oppholde seg nærmere sytti personer med tilknytning til Norge i Syria.

BEKREFTER:  - Informasjonssjef Martin Bernsen i PST bekrefter at de har siktet en norsk statsborger for terror i Syria. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
BEKREFTER: - Informasjonssjef Martin Bernsen i PST bekrefter at de har siktet en norsk statsborger for terror i Syria. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer