Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk-israelsk finansmann i milliardskandale

En norsk finansmann i 50-åra, som har vært sjef for en israelsk-eid bank i Sveits, anklages for hvitvasking av millionbeløp for Perus beryktede etterretningssjef Vladimiro Montesinos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Dagsavisen, som viser til israelsk presse, er nordmannen utpekt som medansvarlig i finansskandalen av sveitsiske myndigheter. Nordmannen dro i 1967 til Israel for å delta på israelsk side under seksdagerskrigen, og bosatte seg deretter på den ulovlig okkuperte Vestbredden.

For sju år siden ble nordmannen sjef for den israelsk-eide bankens avdeling i Sveits, men måtte forlate sin stilling etter krav fra sveitsiske myndigheter. I dag er mannen sjef for bankens internasjonale avdeling ved hovedkontoret i Israel.

Ifølge sveitsiske myndigheter skal nordmannen personlig ha gitt Perus tidligere etterretningssjef Vladimiro Montesinos tillatelse til å benytte banken. Tre andre sveitsiske banker skal også ha bidratt til å hvitvaske til sammen 1 milliard kroner som skrev seg fra en våpenhandel mellom Peru og Russland.

Montesinos sitter i dag fengslet i hjemlandet, anklaget for drap, svindel og utpressing, og skal også ha hatt kontakt med den terrorettersøkte saudiaraberen Osama bin Laden.

I Montesinos hjem skal det ha blitt funnet en videokassett som viser at han hadde et møte med bin Laden seinest i fjor, og der det går fram at saudiaraberen benyttet Perus hovedstad Lima som base for sitt nettverk i Sør-Amerika.

(NTB)

Hele Norges coronakart