Norsk ja til handel med helse

Norge godtar et EU-tjenestedirektiv for helse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en høringsuttalelse som helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad sendte til EU-kommisjonen i går godtar Norge et EU-tjenestedirektiv for helse.

EU-kommisjonen foreslår blant annet at prinsippene for fri flyt av helsetjenester i flere tilfeller får forrang for nasjonalstatenes rett til å utforme sin egen helsepolitikk, skriver Nationen.

Få barrierer

Seniorrådgiver Jørn Petter Kvamme i Helse- og omsorgsdepartementet har tidligere jobbet med blant annet forberedelser til EUs omstridte tjenestedirektiv.

- Man prøvde seg på å regulere helse i tjenestedirektivet. Det gikk ikke. Svaret fra EU-kommisjonen var meddelelsen om helsetjenester i det indre marked, som Norge nå uttaler seg om, sier Kvamme.

Meddelelsen er starten på en prosess for å lage et eget regelverk for handel med tjenester med færrest mulig barrierer mellom landene.

Krav

Kvamme ser en rekke utfordringer ved det nye helsedirektivet, blant annet hvor grensen skal gå for tjenester du har krav på å få betalt her hjemme, hvis du reiser ut, og hvem som skal ha autorisasjonsmyndighet for helseleverandører som kommer til Norge.

GODTAR TJENESTEDIREKTIV: Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap). Foto: SCANPIX
GODTAR TJENESTEDIREKTIV: Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad (Ap). Foto: SCANPIX Vis mer

I svaret til EU-kommisjonen ber Norge om at det bør kunne stilles krav om tvingende allmenne hensyn overfor innkommende tjenesteytere. Norge ber også om at pasientrettigheter, krav til informasjon, samtykke og journalinnsyn må reguleres av lovgivningen i staten hvor tjenesten ytes.

(NTB)