Norsk ja til handel med helse

Norge godtar et EU-tjenestedirektiv for helse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge en høringsuttalelse som helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad sendte til EU-kommisjonen i går godtar Norge et EU-tjenestedirektiv for helse.

EU-kommisjonen foreslår blant annet at prinsippene for fri flyt av helsetjenester i flere tilfeller får forrang for nasjonalstatenes rett til å utforme sin egen helsepolitikk, skriver Nationen.

Få barrierer

Seniorrådgiver Jørn Petter Kvamme i Helse- og omsorgsdepartementet har tidligere jobbet med blant annet forberedelser til EUs omstridte tjenestedirektiv.

- Man prøvde seg på å regulere helse i tjenestedirektivet. Det gikk ikke. Svaret fra EU-kommisjonen var meddelelsen om helsetjenester i det indre marked, som Norge nå uttaler seg om, sier Kvamme.

Meddelelsen er starten på en prosess for å lage et eget regelverk for handel med tjenester med færrest mulig barrierer mellom landene.

Krav

Kvamme ser en rekke utfordringer ved det nye helsedirektivet, blant annet hvor grensen skal gå for tjenester du har krav på å få betalt her hjemme, hvis du reiser ut, og hvem som skal ha autorisasjonsmyndighet for helseleverandører som kommer til Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer