Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk jakt på terrorskip

Norsk etteretning deltar nå akivt i jakten på 23 skip som antas å være kontrollert av Osama bin Laden, hevder tv-kanalen ABC. Amerikanske myndigheter frykter skipene kan bli brukt for å smugle terrorvåpen inn i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Posisjonene til de 23 skipene skal ikke være kjent.

Hver dag ankommer titusener av containere med skip til USA. Bare en brøkdel kontrolleres for farlig innhold. Innsmugling av masseødeleggelsesvåpen via container står som et mareritt for amerikanske sikkerhetsekperter.

Forsvarets overkommando bekrefter at norsk etterretning har gitt amerikanerne konkret informasjon om kommersiell shipping.

Bekrefter

– Ja, vi har bidratt med informasjon om kommersiell shipping, sier pressetalsmann Per Høiby til NTB.

–Hva slags og i hvilket omfang kan vi ikke kommentere, men vi vil selvsagt fortsette med å bidra med informasjon.

–Men hvorfor går dere ikke ut med lista?

–Det ville kompromittere våre operative metoder, sier Høiby.

Enkelt

- Det er hårreisende enkelt for en terrorist å smugle inn kjemiske, bioologiske, eller til og med kjernefysiske våpen i en contaier uten å bli oppdaget, sier senator og tidligere visepresident-kandidat Joseph Liebermann til ABC news.

I dag skal amerikansk marine ha brukt åtte timer på å gjennomsøke et Panama-registrert skip utenfor Pakistan. Skipet var mistenkt for å ha personell fra terrornettverket al-Qaida, men ingen ble funnet. Amerikanske myndigheter i Persiabukta har også sendt ut en advarsel til rederier om at mistenkelige skip vil bli bordet og gjennomsøkt, og alt som kan oppfattes som fiendtlige handlinger kan føre til at skipet blir senket.

Hele Norges coronakart