EN GRIZZLY-BJØRN, også kalt brunbjørn, i Yellowstone nasjonalpark i Wyoming i USA, fotografert 24. september i år. Yellowstone ligger et drøyt stykke sørøst for Yukon i Canada, der en grizzly ikke hadde gått i hi da den norsk-kanadiske familien fikk tragisk besøk mandag. Foto: Jim Urquhart, AP/NTB Scanpix.
EN GRIZZLY-BJØRN, også kalt brunbjørn, i Yellowstone nasjonalpark i Wyoming i USA, fotografert 24. september i år. Yellowstone ligger et drøyt stykke sørøst for Yukon i Canada, der en grizzly ikke hadde gått i hi da den norsk-kanadiske familien fikk tragisk besøk mandag. Foto: Jim Urquhart, AP/NTB Scanpix.Vis mer

Drept av grizzlybjørn

Norsk jeger fant samboer og datter drept av bjørn

Tragedie i Canadas villmark. - De var svært godt forberedt.

Den norske fangstmannen og pelsjegeren i 40-åra fra Svarstad i Vestfold hadde vært ute i villmarksterrenget i Yukon i Canada i fem timer da han kom tilbake til familiens hytte ved 15-tiden mandag.

Hundre meter fra hytta ble han angrepet en grizzlybjørn, som han skjøt og avlivet i selvforsvar.

Rett utenfor hytta fant han sin 37 år gamle kanadiske samboer og deres 10 måneder gamle datter drept av bjørnen.

Ved hjelp av en nødrakett fikk den svært erfarne villmarksmannen kontakt med redningsmannskap, og politiet i Yukon-territoriet nordvest i Canada har orientert kanadiske medier om tragedien.

To norske venner av Vestfold-mannen, fysioterapeut Erlend Røsholdt Andersen (40) i Hvittingfoss og leder i Arktisk Villmarksklubb, Morten Brekke i Oslo, har jevnlig kontakt med han gjennom felles interesse for villmarksliv og fangst.

De har begge vært på tur med kameraten i Canadas villmark.

- Svært godt forberedt

- Han er svært godt forberedt på å takle utfordringen i villmarka, sier begge til Dagbladet.

Ifølge Brekke har Vestfold-mannen bodd i Canada de siste fire åra og livnært seg med fangst og guidevirksomhet for andre jegere og villmarksturister.

Røsholdt Andersen legger til at også den kanadiske samboeren var svært villmarksvant.

- Sammen var de på en lang kanotur for et par somre siden, som bare veldig kyndige og forberedte folk kunne greid, sier Røsholdt Andersen.

Tre måneder

Paret og deres 10 måneder gamle datter hadde nå vært på villmarkstur i tre måneder i familiens hytte ved innsjøen Einarson Lake om lag 400 kilometer fra nærmeste by Whitehorse.

Kvinnen hadde permisjon fra sin lærerjobb, og dermed kunne familien være på tur sammen i kjent terreng.

Bjørnene i dette territoriet, i hovedsak grizzlybjørner, har normalt gått i hi for vinteren nå i slutten av november.

Men kjentfolk i området forteller til kanadiske medier at det både i høst og de par siste åra har vært mer vanlig enn tidligere å se streifbjørner som likevel ikke har gått i hi på denne tiden.

Observatørene kan ikke si noe sikkert om det har med varmere klima å gjøre. Men de er skjønt enige om at bjørner i drift nå i dette gamle gullgraverområdet nær Klondike, er sultne og går rett på der de øyner mat.

- Det er et stort, stort slag. Alle er helt ødelagt akkurat nå, sier Rémy Beaupré, en venn av familien, ifølge den statlige nyhetskanalen CBC. Han forteller at familien kjøpte jakthytta for tre år siden og de tilbrakte så mye tid de kunne i villmarka.

Rémy Beaupré påpeker at familien har mye erfaring med å leve i naturen.