Norsk jeger skjøt svensk jogger - frikjent for drapsforsøk

Nordmann ble dømt til ett års fengsel for grov kroppsskade og brudd på jaktloven.

SE TV: 29. november 2018 ble den 75 år gamle svensken skutt gjennom hofta av en jeger da han løp intervaller. Nå er nordmannen dømt til ett års fengsel. Video: Svensk politi Vis mer

Den 48 år gamle norske jegeren, som var tiltalt for drapsforsøk på en svensk jogger, er dømt til fengsel i ett år.

Aktor krevde 12 års fengsel for nordmannen, men han ble i Helsingborg tingrett frikjent for drapsforsøk. 48-åringen ble dømt for grov kroppsskade og brudd på jaktloven.

Nordmannen må også betale et erstatningsbeløp på 38 602 kroner.

Det var 29. november 2018 at den 76 år gamle Olle Rosdahl ble skutt gjennom hofta av jegeren da han løp intervaller på en vei på Snälleröd utenfor Ljungbyhed i Skåne.

- Det er ikke bevist ut over enhver rimelig tvil at jegeren har visst at det var et menneske han skjøt mot. Da kan han heller ikke dømmes for forsettlig kriminalitet, heter det i dommen.

Videofilm

«Hur fan skjuter ni!» skrek Rosdahl da han ble skutt, ifølge dommen.

SKJØT MED DETTE VÅPENET: Den norske jegeren avfyrte skuddet med dette våpenet. Han ble i Helsingborg tingrett frikjent for drapsforsøk. Foto: Johan Nilsson / TT
SKJØT MED DETTE VÅPENET: Den norske jegeren avfyrte skuddet med dette våpenet. Han ble i Helsingborg tingrett frikjent for drapsforsøk. Foto: Johan Nilsson / TT Vis mer

Han klarte å komme seg 250 meter til nærmeste hytte, som kontaktet ambulanse.

Et av de sentrale bevisene i rettssaken har vært en videosnutt fra jegerens våpen, som viser skuddene idet de blir avfyrt mot svensken.

Jegeren har forklart at han var sikker på at det var et rådyr han så da han avfyrte våpenet. Han forklarte i retten at han hørte noen rope i ettertid, men at han ikke forsto hva som ble ropt.

Han hadde avfyrt skuddet nær en husvegg, som han vet at egentlig ikke er lov, og tenkte at noen var sint på grunn av det.

Nordmannen forklarte at dersom han visste at han hadde skutt et menneske, ville han hjulpet personen.

- Holder ikke

Retten slår fast at videofilmen ikke holder som bevis for at 48-åringen skjøt Rosdahl med vilje.

Nordmannen har i ettertid innrømmet at han nå ser at det er et menneske på videoen og ikke et rådyr. Jaktekspert Johan Bergström uttalte imidlertid i retten at studier viser at man kan ta feil og tro at man ser noe dersom man forventer å se det eller nylig har sett det.

Det heter også i dommen at det ikke er funnet noen motiv for at nordmannen skulle ha ønsket å skyte Rosdahl. De to hadde aldri møttes før.

Ifølge flere medier gråt nordmannen flere ganger i løpet av rettssaken. Han har uttalt at han aldri vil røre et jaktvåpen igjen.