SKADD: Ny Tid-journalist Øystein Windstad ble i ettermiddag utsatt for et angrep i den russiske republikken Ingusjetia. Han skal nå være på sykehus. Foto: Signe Dons / Aftenposten
SKADD: Ny Tid-journalist Øystein Windstad ble i ettermiddag utsatt for et angrep i den russiske republikken Ingusjetia. Han skal nå være på sykehus. Foto: Signe Dons / AftenpostenVis mer

Norsk journalist angrepet og skadd i Russland

I Ingusjetia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En norsk journalist skal være blant de skadde etter at en buss han satt på ble angrepet av maskerte menn i den russiske republikken Ingusjetia i ettermiddag. Det skriver NRK.

Om bord på bussen var flere menneskerettighetsaktivister som er medlemmer av en russisk torturovervåkningskomité og seks journalister. Én av disse er en mannlig norsk journalist.

Norsk journalist Ansvarlig redaktør i Ny Tid, Truls Lie, forteller til Dagbladet at det er deres journalist, Øystein Windstad, som ble angrepet.

- Det vi vet er at Windstad var på en reportasjereise for oss med torturovervåkningskomiteen. Han reiste med såpass mange at vi ikke opplevde det som risikabelt, men situasjonen nå viser at dette var vanskeligere enn antatt.

Lie sier videre at han var i kontakt med Windstad i går, og at reisefølget da var i Groznyj. De ble angrepet av omlag 20 maskerte personer med køller som siden stakk bussen de satt i i brann.

- Det er fire personer som er på sykehus som sannsynligvis er lettere skadd. Mobilen hans er knust så der får vi bare en russisk telefonsvarer, men vi har hørt via-via at han har snakket med folk. Vi vet ennå ikke helt nøyaktig hva skadene består i.

Lie forteller at Windstad arbeidet med en oppfølger på artikkelen de hadde i desember om to tsjetsjenske asylsøkere som ble nektet asyl i Norge før de skal ha blitt torturert og drept i hjemlandet.

- Hva som er grunnen til at de ble angrepet kan man bare spekulere i, sier Lie.

Stukket i brann Ifølge Sveriges Radio (SR), som er abeidsgiveren til Maria Persson-Löfgren, er hun den svenske journalisten som er lettere skadd.

Ginna Lindberg er utenrikssjef i Eko-redaksjonen i SR. Hun forteller at hun har vært i kontakt med Persson-Löfgren, og at hun etter omstendighetene har det bra.

Rapporter fra Pjotr Verzilov, et medlem av gruppa Voina som er et anarkistisk kunsterkollektivbestående av unge intellektuelle, underbygger Lies opplysninger om at bussen ble stukket i brann etter angrepet, og at passasjerene ble slått.

Ifølge den russiske avisa Novaya Gazeta er det Windstad og Persson-Löfgren som ble mest brutalt banket opp.

Angrepet av 20 personer Det er foreløpig uklart hvem de omlag 20 personene som angrep bussen er, men SR skriver at dette er et område som er kjent for ran og overfall.

De skadde skal være fraktet til et sykehus i byen Nazran. Windstad og resten av følget var på vei i retning Tsjetsjenias hovedstad Groznyj da de ble angrepet.

Pressevakt i Utenriksdepartementet Rune Bjåstad forteller til Dagbladet at de ble varslet «for kort tid siden» av en organisasjon som representerer noen av de som var med på den aktuelle turen.

- Vi kan bekrefte at vi har fått melding rundt kl 19 i dag om at det hadde vært et angrep mot en minibuss med journalister og menneskerettighetsaktivister.  Vi er nå i ferd med å skaffe mer informasjon om hendelsen og har satt i gang ambassaden vår i Moskva for å finne ut de faktiske forhold her. Det vi har fått beskjed om er at det var væpna menn gikk til angrep, sier Bjåstad.

Grenser til Tsjetsjenia Dagbladets Russland-ekspert, Morten Strand, forteller at Ingusjetia er en av de russiske republikkene i Nord-Kaukasus.

- Republikken grenser til Tsjetsjenia, der islamistiske opprøre hadde kontroll i flere år på 1990-tallet. På 2000-tallet ble dette opprøret slått ned etter at president Vladimir Putin startet den andre tsjetsjenske krig i 1999, sier Strand.

Opprøret stoppet derimot ikke med det, og særlig i Ingusjetia og i Dagestan levde det videre.

- Opprørerne i de tre republikkene opererer over grensene, og er politisk, ideologisk og strategisk knyttet til hverandre. Islamistene fra de tre republikkene har stått bak en rekke spektakulære terroraksjoner, med blant annet 1000 gisler på en skole i Beslan i Nord-Kaukasus, 1000 gisler på et teater i Moskva og sprenging av fly i lyfta, sier han.

Windstad selv understreker i ettertid overfor Dagbladet at det ikke var islamister som sto bak angrepet, og at de ikke kom med noen religiøse referanser, ord eller uttrykk.

- Uakseptabelt Norsk Journalistlags (NJ) leder Thomas Spence sier at russiske myndigheter må sørge for at de som sto bak angrepet på fire journalister onsdag, stilles til ansvar.

- Angrep på journalister som er ute og gjør sin jobb, er selvfølgelig helt uakseptabelt og veldig alvorlig, sier Spence til NTB.

Han sier journalister må gis særlig beskyttelse slik at de trygt og fritt kan gjøre sitt oppdrag.

- Russiske myndigheter må sørge for at de som står bak, blir stilt til ansvar og at både disse journalistene og andre som gjør sitt legitime oppdrag, trygt kan gjøre det, sier Spence.