Norsk journalist arrestert i Libya

Var på jobb for Al Jazeera da han ble tatt av Kadhafis styrker.

PÅ JOBB: Her er Ammar Al-Hamdan på jobb for Al Jazeera i Oslo. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADET
PÅ JOBB: Her er Ammar Al-Hamdan på jobb for Al Jazeera i Oslo. Foto: NINA HANSEN/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den norske journalisten Ammar Al-Hamdan (33) er pågrepet av libysk politi eller det militære ved byen Zawayiah. Det bekrefter hans arbeidsgiver Al Jazeera overfor Dagbladet og Expressen i kveld.

Al-Hamdan ble pågrepet sammen med to kolleger fra engelsk-språklige Al Jazeera mens de var på jobb, og er brakt til et ukjent sted.

De tre, Al-Hamdan og en mauritansk og en britisk reporter, ble tatt da de prøvde å rømme ut av den beleirede byen Zawiyah.

Forhandlinger Pågripelsen skjedde allerede 7. mars, men er først blitt offentliggjort i dag, pga. at Al Jazeera har ligget i forhandlinger med libyske myndigheter, opplyser kanalen til Dagbladet i kveld.

- Situasjonen var så ille at Al-Jazeera ville ha dem ut av Libya og over til Tunisia. Så mistet vi kontakten. Først 10. mars fikk vi bekreftet at de ble tatt til fange av Kadhafis styrker, sier lederen for Al Jazeeras Oslo-kontor, Samir Shatara.

Nordmannen og de to kollegene holdes nå fanget i Tripoli, og skal være i god behold.

Den siste uka har det vært intense forhandlinger mellom Al Jazeera og libyske myndigheter. Men tross flere løfter er de ennå ikke sluppet fri, og Al Jazeera gjør det klart at de holder Kadhafis regime ansvarlig for medarbeidernes sikkerhet.

- Jeg håper virkelig dette går bra, og at Amar kommer trygt hjem til Norge. Han reiser alltid med meg, men denne gangen ville han så gjerne få denne ekstra erfaringen, og takket ja til å støtte teamet vårt i Libya, sier Shatara.

Han forteller at 33-åringens kone og bror er svært bekymret, og at de foreløpig ikke ønsker å uttale seg til media om saken.

Fikk ikke kontakt Utenriksdepartementet bekrefter at de er underrettet om pågripelsen.

- Al Jazeera har bekreftet at en gruppe av deres medarbeidere er arrestert av Kadhafi-lojale, sier underdirektør Frode Overland Andersen i Utenriksdepartementet.

- Vi har vært i jevnlig med både famlie og arbeidsgiver siden vi ble kjent med saken. Vi ble varslet tirsdag 10. mars, av familien, som ikke hadde fått kontakt med ham, sier Andersen.

- Al Jazeera har fått forsikringer fra libyske myndigheter om at de er ved god helse. Vi gjør det vi kan for å sikre løslatelsen av nordmannen, og holder Libya fullt og helt ansvarlig for sikkerheten hans, sier UD-underdirektøren.

Al-Hamdan er opprinnelig irakisk, og flyttet til Norge i 2003.

Dagbladet følger saken.