Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk journalist ble kidnappet i Afghanistan

Dokumentarfilmskaperen Pål Refsdal (46) ble løslatt i går kveld.

VAR KIDNAPPET: Natta mellom 14. og 15. juni 1998 opplevde Pål Refsdal sitt livs mareritt. Sammen med den kosovoalbanske geriljaen UCK ble han tatt i et bakholdsangrep av serbiske politistyrker. Hardt skadet overlevde han angrepet. Forrige uke ble han kidnappet i Afghanistan. I går kveld ble han løslatt. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet
VAR KIDNAPPET: Natta mellom 14. og 15. juni 1998 opplevde Pål Refsdal sitt livs mareritt. Sammen med den kosovoalbanske geriljaen UCK ble han tatt i et bakholdsangrep av serbiske politistyrker. Hardt skadet overlevde han angrepet. Forrige uke ble han kidnappet i Afghanistan. I går kveld ble han løslatt. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den norske journalisten, fotografen og dokumentarfilmskaperen Pål Refsdal (46) er løslatt etter å ha vært kidnappet i Afghanistan siden torsdag 5. november.

Refsdal jobber for det norske produksjonsselskapet Novemberfilm og var på ute i felten da han ble tatt til fange.

Kidnapperne skal tilhøre eller være tilknyttet Taliban. Også Refsdals tolk ble holdt kidnappet.

Krisestab i UD
Utenriksdepartementet (UD) opplyser at de to oppholder seg nå på et sikkert sted. Ambassaden i Kabul ble fredag 6. november kl. 13.10 oppringt av en norsk mannlig journalist som opplyste at han hadde blitt kidnappet i det østlige Afghanistan på grensen til Pakistan.

Ambassaden orienterte straks Utenriksdepartementet. Han hadde med seg en afghansk mannlig tolk da han ble kidnappet.

Umiddelbart etter oppringingen satte Utenriksdepartementet krisestab. Det har også vært satt krisestab lokalt i Kabul.

Familien og arbeidsgiveren til den norske journalisten ble snarlig orientert om situasjonen. Det har også vært kontakt med familien til den bortførte tolken gjennom ambassaden.

Norske myndigheter har arbeidet intenst for å frigi de to gislene, og ambassaden i Kabul er blitt tilført ekstra ressurser for å håndtere saken.

UD opplyser at de av hensyn til fortsatt pågående arbeid ikke kan gi flere detaljer om situasjonen på det nåværende tidspunkt.

Av hensyn til sikkerheten til de to kidnappede, har saken ikke vært omtalt offentlig før de nå er blitt løslatt.

Ringte selv til ambassaden
Refsdal ringte selv via mobiltelefon til den norske ambassaden i Kabul og meldte fra om at han var tatt til fange fredag.

Ambassaden og Refsdal har hatt telefonisk kontakt flere ganger i løpet av de siste døgnene.

Selve kidnappingen skal ha skjedd i Kunar-provinsen helt øst i Afghanistan. Kunar grenser til Pakistan og regnes derfor som ett av kjerneområdene til Taliban og andre opprørsbevegelser.

Hindu Kush-fjellkjeden går inn i provinsen og gjør landskapet ulendt og vanskelig å ha oversikt over.

Det finnes flere store hulekomplekser og skjulesteder for opprørere og smuglere. Amerikanske soldater ga provinsen kallenavnet «Enemy Central» tidlig i Afghanistan-krigen.

Tjener stort på kidnappingerAmerikanske ISAF-styrker har Nato-ansvaret i provinsen, med sitt hovedkvarter i provinshovedstaden Asadabad.

Kidnapperne skal opprinnelig ha fremmet krav om 500 000 dollar i løsepenger for å slippe nordmannen fri, drøye 2,8 millioner kroner.

Kidnapping er blitt en av Talibans største inntektskilder de siste årene, der løsepenger til syvende og sist er hovedmotivet.

En rekke utlendinger og rike afghanere har blitt kidnappet og senere løslatt mot løsepenger.

Forsiktige estimater viser at Taliban årlig mottar minst 10 millioner dollar i løsepenger for kidnappede utlendinger.

Men mange kidnappinger utføres også av rene kriminelle bander.

Det kan ofte være vanskelig å vite hvem som står bak.

Ville vise et bedre Afghanistan

Refsdal jobbet med dokumentarfilmen «Den andre siden» da han ble tatt.

Filmen handler om dagens Afghanistan, med konflikten som bakteppe.

Refsdal skal følge tre afghanere hvor han gjennom disse ønsker å vise et bedre og nyansert bilde av det afghanske samfunn på afghanernes premisser.

Han var i landet i forbindelse med et forprosjekt til dokumentaren da han ble kidnappet.

Erfaren krigsreporter
Refsdal er en erfaren men også omstridt frilansjournalist, og har tidligere jobbet i en rekke krigsområder, og for bistandsorganisasjoner.

I 1998 fulgte han den kosovoalbanske UCK-geriljaen tett.

I juni samme år ble han såret under et jugoslavisk angrep. Først etter tre måneder på geriljaens primitive feltsykehus, forlot han provinsen.

Noen måneder senere vendte han tilbake. Året etter fulgte Refsdal en gruppe tamilske separatister som forsøkte å ta seg fra India til Sri Lanka i båt.

Utenfor kysten av Sri Lanka ble båten beskutt av et marinefartøy. Refsdal hoppet over bord, og ble reddet først halvannen time senere av et indisk fiskefartøy.

På 1980-tallet fulgte han flere geriljagrupper i Mellom-Amerika og i 1985 fulgte Refsdal mujahedin-geriljaen i Afghanistan.

Refsdal har også jobbet som hjelpearbeider for Norsk Folkehjelp og Redd Barna, og presse- og informasjonsoffiser for den norske FN-bataljonen i Bosnia.

KUNAR: I området Kunar i Afghanistan ble Refsdal og hans tolk kidnappet. Foto: Tore Gjerstad
KUNAR: I området Kunar i Afghanistan ble Refsdal og hans tolk kidnappet. Foto: Tore Gjerstad Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media