STAKK AV: Stina Brendemo Hagen er på flukt fra Bolivia. Hun er forsideoppslag i neste utgave av magasinet Alfa, der hun forteller om flukten. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
STAKK AV: Stina Brendemo Hagen er på flukt fra Bolivia. Hun er forsideoppslag i neste utgave av magasinet Alfa, der hun forteller om flukten. Foto: Henning Lillegård/DagbladetVis mer

- Norsk journalist hjalp kokaindømte Stina å flykte

Leiesoldater smuglet Stina ut av Bolivia - advokat hevder kjent norsk journalist hjalp til.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Advokat Jesus Antezana har bistått Stina Brendemo Hagen under rettsprosessene mot henne i Bolivia. Han har selv fått store problemer etter Stinas flukt i august i år, og er politiets hovedmistenkte i saken.

- 25. september ble huset mitt raidet av politiet, sier advokaten til Dagbladet.

Nå langer han ut mot det norske mannebladet Alfa og reporter Jonas Forsang. Han hevder bladet har bistått Stina under flukten, og at han helt uskyldig sitter igjen med svarteper.

- Har lydopptak  - Jeg har et lydopptak som impliserer reporter Jonas Forsang i Stinas flukt, og jeg har også et bilde av en person som hentet Stina i fengselet, sier advokat Jesus Antezana til Dagbladet.

Han akter å legge opptaket fram i retten for å dokumentere sin uskyld, og avviser å gi Dagbladet tilgang til informasjonen.
I Alfas reportasje går det fram at Forsang kjente til flukten. Han satt i Brasil og ventet på at Stina skulle ringe da hun hadde rømt.

FULL FEST: Magnus Rønningen og Ellen Arnstad danset på bordet da Alfa ble lansert. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FULL FEST: Magnus Rønningen og Ellen Arnstad danset på bordet da Alfa ble lansert. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet har den siste måneden forsøkt å kontakte reporter Forsang en rekke ganger pr  telefon, tekstmeldinger og e-poster. Han har ikke svart på Dagbladets henvendelser. Dagbladet har blant annet spurt Forsang om han har medvirket til Stinas flukt, og om han på noe tidspunkt har brutt boliviansk lov under reportasjereisen i Sør-Amerika.

Skype-samtale
Lydopptaket Antezana henviser til er en samtale mellom Jonas Forsang og den prisbelønte bolivianske dokumentarfilmskaperen Violeta Ayala. Hun jobber sammen med sin makker Daniel Fallshaw med en dokumentar om kokaindømte i bolivianske fengsler, blant dem Stina Brendemo Hagen. Samtalen fant sted på internettelefontjenesten Skype, kort tid etter at Stina hadde rømt.

- Jeg ønsker ikke å spille av opptaket for Dagbladet før jeg vet hvor Stina er, og at hun er trygg, sier Ayala til Dagbladet.

I samtalen skal reporteren ifølge Ayala ha innrømmet at han kjente til flukten på forhånd. Da han ble stilt mer inngående spørsmål skal han ha henvist til Alfas Sjefredaktør Magnus S. Rønningen.

Leiesoldater Forsang er titulert som stjernereporter i mannebladet Alfa, som ble lansert for ett år siden. I oktoberutgaven har bladet en stor reportasje om Stinas flukt, og et intervju med henne gjort i Brasil. I reportasjen bekreftes flere opplysninger som Dagbladet tidligere har konfrontert Alfa med:

• Alfa visste om flukten på forhånd • Stina ble befridd av tidligere elitesoldater, som nå jobber for et privat sikkerhetsfirma • Leiesoldatene hadde gjort flere rekognoseringsoppdrag i Bolivia • Stina har oppkalt sønnen sin etter reporter Jonas Forsang
Flukten skal ifølge reportasjen i Alfa ha kostet omkring to millioner kroner.
Dagbladet har i over en måned bedt Alfa-ledelsen bekrefte eller avkrefte om bladet har bistått Stina finansielt. Bladet har ikke svart på konkrete spørsmål.

Inviterte Seint om kvelden torsdag 29. september, inviterte Lars Gilleberg, styremedlem i Magnum Media, Dagbladet til å lese reportasjen som skulle trykkes. Mandagen etter ble visningen av reportasjen avlyst. Så, 4. oktober, sendte Alfa-redaktør Magnus S. Rønningen følgende sms til Dagbladets reporter:

;-)

KONTROVERS: Også da Alfa skaffet en jordmor til Stina Brendemo Hagen for å få intervjue henne om fødselen vakte det oppsikt. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
KONTROVERS: Også da Alfa skaffet en jordmor til Stina Brendemo Hagen for å få intervjue henne om fødselen vakte det oppsikt. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer

Tirsdag ettermiddag denne uka tilbød igjen Gilleberg Dagbladet å se bladet.

Få minutter seinere skrev Rønningen en e-post: 

Konkurrent - Dagbladet er en av våre hardeste konkurrenter, også i Bolivia-saken, noe forhistorien mellom Alfa og Dagbladet også har vist. Dagbladets spørsmål får stå for avisens egen regning. Det samme gjelder eventuelle påstander fra bolivianske advokater. I reportasjemagasinet Alfa kommenterer vi av prinsipp aldri - og det gjelder i alle saker - reportasjer som ikke har stått på trykk.

Et lignende svar fikk Dagbladet fra Alfas redaktør, Ole Martin Ihle, i begynnelsen av september.

I går formiddag stilte Dagbladets følgende oppfølgingsspørsmål til Rønningen pr epost:

LURT SMIL: Denne tekstmeldinga sendte Magnus S. Rønningen til Dagbladet 4. oktober. Foto: Erik Hattrem
LURT SMIL: Denne tekstmeldinga sendte Magnus S. Rønningen til Dagbladet 4. oktober. Foto: Erik Hattrem Vis mer

- Har Alfa bistått Stina i planleggingen av flukten?

- Har Alfa bistått Stina under flukten?

Seint i går kveld hadde Rønningen ikke svart.

Bil, båt og moped Stinas flukt skal ifølge Alfa ha gått fra Cochabamba, til flyplassen i La Paz, derfra over Andesfjellene til grensebyen Guayamerín, med moped i jungelen og båt inn i Brasil. Politikilder anser det overfor Dagbladet som lite trolig at hun har passert en offisiell grensekontroll på sin vei fra Bolivia til Brasil.

Statsadvokat Camilo Medina opplyser at Antezana er arrestert.

TOK OPP SAMTALE: Violeta Ayala og kollega Daniel Fallshaw planlegger en dokumentar om kokainfanger i Bolivia. Foto: Vito Amati/WireImage/Getty
TOK OPP SAMTALE: Violeta Ayala og kollega Daniel Fallshaw planlegger en dokumentar om kokainfanger i Bolivia. Foto: Vito Amati/WireImage/Getty Vis mer

- Han ble arrestert i saken på tirsdag, sier Medina til Dagbladet.

- Flukten uroer meg. Om norske myndigheter hadde spurt om hun kunne sone i Norge, hadde det ikke vært noe problem for oss, slår statsadvokaten fast.

Redaktør Ellen Arnstad i Aller Media henviser i en e-post til Dagbladet 8. september til Magnus S. Rønningen. Ifølge konstituert underdirektør Frode Andersen vet ikke UD hvor Stina befinner seg.

«STJERNEREPORTER»: Jonas Forsang i Alfa bekrefter ifølge Stinas advokat at han kjente til Stinas flukt. Her fra en tidligere anledning, med Venstre-politiker Abid Raja og rapper Magdi Abdelmaguid. Foto: Jon-Michael Josefsen / SCANPIX
«STJERNEREPORTER»: Jonas Forsang i Alfa bekrefter ifølge Stinas advokat at han kjente til Stinas flukt. Her fra en tidligere anledning, med Venstre-politiker Abid Raja og rapper Magdi Abdelmaguid. Foto: Jon-Michael Josefsen / SCANPIX Vis mer