Norsk journalist jobber for Saudi-Arabia

Saudi-Arabia har en erfaren norsk journalist på lønningslista. Han har i en årrekke jobbet for saudiarabiske interesser i Norge – også mens han skrev i norske riksmedier.

PÅ JOBB FOR AL ARABIYA: Ashraf al-Khadra intervjuer Nobel-komiteens formann, Geir Lundestad, for den saudi-eide tv-kanalen Al Arabiya. Foto: Heiko Junge/NTB
PÅ JOBB FOR AL ARABIYA: Ashraf al-Khadra intervjuer Nobel-komiteens formann, Geir Lundestad, for den saudi-eide tv-kanalen Al Arabiya. Foto: Heiko Junge/NTB Vis mer
Publisert
moske grafikk pengesedler

Skjult støtte fra autoritære stater

Les alle sakene her

Ashraf al-Khadra fikk asyl i Norge som statsløs palestiner fra Syria i 2003, og har blant annet hatt et lengre engasjement som journalist for Nettavisen – den gang eid av TV2. Ifølge sin egen LinkedIn-profil jobbet han for Nettavisen fra juni 2005 - oktober 2008.

- Jeg er veldig glad for jobben jeg hadde i Nettavisen, sier al-Khadra, som både frilanset for den saudiske tv-kanalen Al Arabiya og startet sin egen nettavis, Norway Voice, mens han var engasjert i Nettavisen.

Ansvarlig redaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, kan ikke huske at han var kjent med denne aktiviteten når Dagbladet spør ham i dag.

- Vi kan ikke huske at han skal ha vært tilknyttet Al Arabiya eller noen andre medier samtidig med at han jobbet hos oss, skriver Stavrum i en epost til Dagbladet. Stavrum forteller samtidig at de var kjent med at han tidligere var tilknyttet andre arabiske medier.

- Alt han gjorde journalistisk ble alltid grundig gjennomgått og vurdert, også opp mot bindinger, skriver Stavrum.

Men også i 2009 bidro han som kilde i to saker. Den siste av dem var den oppsiktsvekkende telefonsamtalen fra Taliban, 15. november 2009.

SJEKKET MOT BINDINGER: Sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, sier alt al-Khadra gjorde for dem ble sjekket mot bindingene hans. Foto: Mariam Butt / NTB
SJEKKET MOT BINDINGER: Sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, sier alt al-Khadra gjorde for dem ble sjekket mot bindingene hans. Foto: Mariam Butt / NTB Vis mer

15. januar 2009 oversatte og tolket han teksten på et kart som hos Nettavisen ble påstått å vise hvordan Hamas planla å angripe israelske styrker i Gaza. Det var det israelske forsvaret selv som offentliggjorde kartet.

Da han bidro i Nettavisen-artikkelen både som tolk og intervjuobjekt, var Ashraf al-Khadra på saudiarabiske myndigheters lønningsliste.

I november 2008, to måneder før Nettavisen-saken kom på trykk, begynte han ifølge sin egen LinkedIn-profil som tolk for Saudi-Arabias ambassade i Stockholm. Saudi-Arabia drev på det tidspunktet aktiv politikk overfor begge parter nevnt i Nettavisen-artikkelen, og hadde alt å vinne på å kunne styre medieomtalen av konflikten.

- Jeg har aldri forsøkt å påvirke noen av mine kolleger på noen som helst slags måte, sier al-Khadra til Dagbladet.

Ifølge al-Khadra selv var engasjementet hans i Nettavisen over da han begynte å frilans for ambassaden i Stockholm. Han avviser at han har jobbet for noe norsk medium samtidig som han har hatt engasjementer for saudiske myndigheter.

- Det har aldri vært noen overlapp der, sier al-Khadra, og legger til at det var Nettavisen som kontaktet ham for å få kontakter i Gaza.

Skrev innlegg i Aftenposten

«Ensidig kritikk av Saudi-Arabia.»

Det var tittelen på et innlegg publisert i Aftenposten 16. desember 2015.

Ingen steder sto det nevnt hvem kronikkforfatteren jobbet for. Leserne av Norges største papiravis fikk lese et klokkeklart forsvar av det saudi-arabiske rettssystemet.

Skjult støtte fra autoritære stater

Kryptert tips
moske grafikk pengesedler

Landet hadde tidligere det året dømt bloggeren Raif Badawi til 1000 piskeslag, noe som vekket omfattende internasjonal fordømmelse.

Journalisten

Forfatteren av Aftenposten-innlegget var den profilerte journalisten Ashraf al-Khadra. Al-Khadra er opprinnelig statsløs palestiner - født i Saudi-Arabia og seinere bosatt i Syria.

Han har forklart til bransjebladet Journalisten at han søkte asyl i Norge fordi han måtte flykte fra Syria på grunn av sin kritiske journalistikk.

Da han skrev innlegget i Aftenposten, hadde Ashraf al-Khadra i fem år vært ansatt hos saudiarabiske myndigheter. Han har vært sentral i kongedømmets PR-aktivitet i Norge siden han begynte å jobbe for ambassaden i Oslo i 2010.

Aftenpostens lesere fikk ikke vite at mannen bak den Saudi-vennlige kronikken selv sto på lønningslista til staten Saudi-Arabia, og hadde gjort det siden han begynte å jobbe for ambassaden i Stockholm i 2008.

- Jeg ser kortinnlegget i arkivet vårt, men husker ikke hvilke vurderinger som ble gjort rundt dette for fem år siden. Hvis vedkommende var ansatt ved ambassaden, burde det vært med i byline. Om vi visste det, men at det falt ut ved en feil, eller om vi ikke var klar over det, vet jeg dessverre ikke, skriver debattredaktør i Aftenposten, Erik Tornes, i en epost til Dagbladet.

FRA PRESSEN TIL AMBASSADEN: Ashraf al-Khadra har vært tilknyttet den saudiarabiske ambassaden i Oslo i mer enn ti år. Foto: Bjørn Langsem
FRA PRESSEN TIL AMBASSADEN: Ashraf al-Khadra har vært tilknyttet den saudiarabiske ambassaden i Oslo i mer enn ti år. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Ifølge al-Khadra selv er han i dag rådgiver for den saudiske ambassaden i Oslo, og håndterer blant annet mediespørsmål.

Men i Norge har han stått bak flere store saker som journalist mellom 2005 og 2009.

Eksempelvis var det al-Khadra som snakket direkte med Taliban da den norske dokumentarfilmskaperen Pål Refsdal i 2009 ble kidnappet av terrorgruppa i Afghanistan.

Også da var han, ifølge sin egen CV, ansatt ved den saudiarabiske ambassaden i Stockholm som oversetter. Overfor Dagbladet sier al-Khadra at han bare var tilknyttet ambassaden som frilanser, eller oppdragstaker på kontrakter.

Al-Khadras egen CV på LinkedIn forteller at han har vært ansatt på den saudiske ambassaden i Oslo fra 2010. Overfor Dagbladet sier al-Khadra at han bare har vært fast ansatt ved ambassaden de siste fem årene.

Han sier også at han aldri har jobbet for norske medier samtidig som han har gjort oppdrag for ambassaden.

Generalmajoren

I mars 2017 var Litteraturhuset i Oslo arena for et kontroversielt arrangement.

Der kunne folk få høre generalmajor Ahmed Asiri, talsmann for den arabiske militærkoalisjonen som kriger i Jemen, snakke om det som ble omtalt som «krisen i Jemen og stabilitet i regionen».

Det var Saudi-Arabias ambassade i Norge som sto bak arrangementet.

Over 100 000 mennesker har omkommet i den grusomme krigen i Jemen, av FN ansett som verdens verste humanitære katastrofe i dag. FN har anklaget Saudi-Arabia, som har gått inn på jemenittiske myndigheters side i krigen, for krigsforbrytelser - blant annet flyangrep mot sivile mål, tilfeldige arrestasjoner, tortur av fanger, bortføringer og seksuelle overgrep.

På Litteraturhuset skulle regimet reinvaske seg overfor den norske offentligheten. Generalmajoren ble intervjuet av VG etter arrangementet. I bakgrunnen på bilder fra det noe ampre intervjuet, står et kjent fjes: Ashraf al-Khadra.

ET HØYTSTÅENDE SELSKAP: Den saudiske generalmajoren Ahmed Asiri blir intervjuet av VGs journalist Amund Bakke Foss på Litteraturhuset i Oslo i 2017. Ashraf al-Khadra var blant de ansatte ambassadeansatte som arrangerte det kontroversielle møtet. Al-Khadra er mannen med rød ring rundt seg i bakgrunnen. Foto: HARALD HENDEN, VG
ET HØYTSTÅENDE SELSKAP: Den saudiske generalmajoren Ahmed Asiri blir intervjuet av VGs journalist Amund Bakke Foss på Litteraturhuset i Oslo i 2017. Ashraf al-Khadra var blant de ansatte ambassadeansatte som arrangerte det kontroversielle møtet. Al-Khadra er mannen med rød ring rundt seg i bakgrunnen. Foto: HARALD HENDEN, VG Vis mer

- Jeg jobbet med å organisere dette, og jeg må si jeg er glad for å kunne bidra til å få informert den norske offentligheten om hva som er den arabiske koalisjonens synspunkter på denne konflikten, sier al-Khadra til Dagbladet.

Al-Khadra forteller at han bisto med å organisere norsk presses tilstedeværelse på arrangementet, og at det ikke var noen restriksjoner på hva mediene kunne spørre om. Både VG, NRK og flere andre medier var til stede. Også Dagbladet var invitert.

- De som var der, stilte sine kritiske spørsmål og fikk sine svar. Det er viktig at også disse svarene komme fram, slik at ikke dekningen av disse konfliktene blir ensidige, sier al-Khadra.

Noen måneder etter foredraget på Litteraturhuset deltok generalmajor Ahmed Asiri, både ifølge amerikanske medier og saudiarabiske myndigheter selv, i planleggingen av drapet på Jamal Khashoggi.

Kontaktet ordføreren

Det er ikke hver dag Oslos ordfører blir kontaktet av en saudiarabisk prins.

12. februar 2016 var en slik dag. Mellommannen var Ashraf al-Khadra. Dokumenter Dagbladet har fått innsyn i viser at al-Khadra ved to anledninger har forsøkt å koble saudiarabiske myndigheter med Oslos ordfører og byrådsleder. Prinsen var guvernøren av Riyadh, Saudi-Arabias hovedstad. Han ønsket et samarbeid med Oslo. Forslaget og møtet ble, hevdet Oslo kommunes internasjonale avdeling overfor Dagbladet, ikke noe av.

- Det stemmer ikke. Vi hadde et veldig godt møte med både ordfører Marianne Borgen, og et foredrag av Miljøavdelingen som fortalte oss hvordan Oslo skulle gjøres om til en grønnere by. Vi var også på gjenvinningsanlegget på Mortensrud for å se på hvordan kommunen håndterte CO2 og avfall, sier derimot al-Khadra.

- Det var et bra besøk.

Etter å ha fått spørsmålet på nytt, har Internasjonalt kontor i kommunen funnet ut at al-Khadras saudiske delegasjon likevel fikk omvisning på Oslo Rådhus.

Ifølge seksjonssjef i Internasjonalt kontor, Erna Ansnes, skal delegasjonen også ha hilst på ordfører Marianne Borgen underveis i omvisningen.

- Det er ikke spor i arkivet av at de har bedt om, eller at det er laget faglig program for gruppen der de har fått foredrag fra Miljøavdelingen eller at de har besøkt Klemetsrudanlegget. Ambassaden kan ha tatt kontakt med Miljøavdelingen direkte, og bedt om program, uten at det er koordinert via Internasjonalt kontor, selv om jeg tviler på det, skriver Ansnes i en epost til Dagbladet.

BESØØKTE OSLO RÅDHUS: Ashraf al-Khadra arrangerte et møte mellom en saudisk delegasjon til Norge, og ordfører Marianne Borgen. Foto: Terje Pedersen / NTB
BESØØKTE OSLO RÅDHUS: Ashraf al-Khadra arrangerte et møte mellom en saudisk delegasjon til Norge, og ordfører Marianne Borgen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

I loggen hos den norske offentlighetsportalen Einnsyn framgår det at al-Khadra også selv har rettet innsynskrav på vegne av saudiarabiske myndigheter.

Men også før han formelt ble ansatt av saudiarabiske myndigheter, ifølge hans egen CV i 2008, jobbet al-Khadra for saudiarabiske interesser i Norge. Som journalist i Norge har Ashraf al-Khadra jobbet for avisene Al Arabiya og Alsharq Alawsat, magasinet Al-Majalla og mediehuset MBC. Alle fire er eid av den saudiske kongefamilien, eller personer nært knyttet til dem.

Saudi Research and Marketing Group, som eier Al-Majalla og Alsharq Alawsat, er i The Guardian pekt ut som et redskap for regimet i å drive indirekte påvirkning mot Vesten. Ashraf al-Khadra frilanset hos selskapet i fem år, fra 2002 til 2007.

Egen Youtube-kanal

Bransjebladet Journalisten engasjerte seg kraftig i al-Khadras sak da asylsøknaden hans hadde blitt avslått i 2003. Gjennom flere saker dekket Journalisten al-Khadras kamp for å bli i Norge. I en sak hos Journalisten fra 2003 – i perioden han frilanset for det saudiske påvirkningsfirmaet - er al-Khadra sitert på at «jeg ville (…) ikke sluppet inn i Saudi-Arabia».

Ifølge al-Khadra handlet det om at de syriske reisepapirene hans ikke kunne fornyes, og at han som statsløs palestiner dermed sto uten gyldige reisedokumenter.

Ann-Magrit Austenå var leder av Norsk Journalistlag og sier til Dagbladet i dag at de engasjerte seg i al-Khadras sak fordi de ikke var enige i UDIs avgjørelse om at det var trygt for ham å reise tilbake til Syria som journalist.

- Slik jeg husker det, gikk Ashraf etter en tid over fra rent journalistisk arbeid, blant annet i TV 2 Nettavisen og Al Arabiya, til talspersonarbeid at for den saudiske ambassaden i Oslo. Jeg kan ikke huske å ha vært borti ham etter at jeg gikk av som NJ-leder i 2007, før navnet hans dukket opp igjen da jeg i 2017, som generalsekretær i NOAS (Norsk organisasjon for Asylsøkere, red.anm.), valgte å delta på et pinlig arrangement på Litteraturhuset hvor representanter for Saudi-Arabia forsøkte å forklare Saudis krigføring og bortforklare sitt medansvar for den humanitære krisen i Jemen, skriver Austenå i en sms.

ENGASJERTE SEG: Ann-Magrit Austenå var leder av Norsk Journalistlag i 2003, og engasjerte seg i al-Khadras kamp for norsk asyl. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ENGASJERTE SEG: Ann-Magrit Austenå var leder av Norsk Journalistlag i 2003, og engasjerte seg i al-Khadras kamp for norsk asyl. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Ifølge al-Khadra selv har han aldri hatt noen konflikt med saudiske myndigheter, og fire år etter Journalisten-saken, reiste han til Saudi-Arabia – på reportasjetur for Nettavisen. Der intervjuet han blant annet direktøren i det statseide gruveselskapet i landet, og erklærte at «Saudi-Arabia frir til Norge - Et åpnere Saudi-Arabia ønsker norske selskaper velkommen inn.»

Ashraf al-Khadra driver også sin egen Youtube-kanal – der han både har kommentert saker i nyhetsbildet og laget reportasjer. Kanalen, som brakte norske nyheter på arabisk, har hatt over 2600 abonnenter, og innslagene er sett titusenvis av ganger.

Også på Youtube-kanalen hans framstår det som al-Khadra har vært på reise til Saudi-Arabia, for å lage reportasjer som skal friste turister til å besøke landet. Han har filmet lekre sandstrender, innbydende hotell og snakket om NEOM – byen som er under bygging nord i Saudi-Arabia, som er kronprins Mohammed bin Salmans prestisjeprosjekt.

Al-Khadra sier til Dagbladet at Youtube-kanalen først og fremst er der for å informere arabisktalende personer om Covid-situasjonen i Norge, og at reportasjene fra Saudi-Arabia var feriebilder fra en familieferie.

CV Ashraf al-Khadra:

  • Desember 1999 - november 2008, korrespondent for MBC Radio FM. MBC er deleid av den saudiske kongefamilien.
  • Januar 2000 - mars 2003 korrespondent for MBC TV. MBC er deleid av den saudiske kongefamilien.
  • 2001-2003 - journalist for al-Majalla. Magasinet eies av Saudi Research and Marketing Group
  • 2002-2007 - frilanser for Alsharq Alawsat i Norge. Avisa eies av Saudi Research and Marketing Group
  • Mars 2003 - november 2008, journalist for Al Arabiya, som deleies av MBC og saudiske kongelige.
  • Juni 2005 - oktober 2008 - frilanser for Nettavisen og TV2
  • November 2008 – oktober 2010: Oversetter for Saudi-Arabias ambassade i Stockholm.
  • Oktober 2010 – d.d.: researcher og rådgiver for den saudiarabiske ambassaden i Oslo.

Kilder: Ashraf al-Khadra på LinkedIn, The Guardian, Einnsyn, Nettavisen, Journalisten, Wikipedia

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer