Norsk journaliststudent pågrepet i Vietnam

Ralf Lofstad (32) kastes ut av landet for å ha intervjuet «terrorister».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter to dager der han har sittet i avhør i omlag 19 timer i Ho Chi Minh-byen (tidl. Saigon) fikk Ralf Lofstad (32) klar beskjed torsdag ettermiddag norsk tid: du skal ut av landet så fort som mulig.

Vekket av politiet

Myndighetene i Vietnam har oppdaget at journaliststudenten har vært i kontakt med vietnamesiske opposisjonelle, og nordmannen har nå fått merke problemene i landet på kroppen.

- Immigrasjonspolitiet sto på døra mi klokka åtte i går morges. Da ble jeg tatt med til politistasjonen for to avhør som varte i til sammen ni timer. De var på hotellrommet mitt flere ganger, først for å beslaglegge laptop, kamera, og minnebrikker. Så tok de også de skriftlige notatene mine, forteller Lofstad til Dagbladet.no på telefon.

Han dro til Vietnam på studentvisum i forrige uke, for å jobbe med en eksamensoppgave om utviklingsland ved journaliststudiet på Høgskolen i Oslo. Lofstad er også ansatt i Dagbladet.no, men asiareisen var i HiO-regi og støttet av Utenriksdepartementet.

- Jeg skal skrive om menneskerettigheter og demokratibevegelsen i Vietnam, og har i forkant vært i kontakt med dissidenter utenfor landet. Denne korrespondansen har på en eller annen måte blitt overvåket av myndighetene. De hevder at en vietnameser i utlandet har sladret på meg, men jeg vet ikke hva som egentlig har skjedd, sier Lofstad.

Ville ha info om dissidenter

Han måtte i nye, lange avhør torsdag, før han fikk vedtaket om deportasjon. Vietnamesiske myndigheter har nå sikret seg alle notater studenten har gjort.

AVHØRT I 19 TIMER: Politiet var rolige, men bestemte da de beslagla alle notater Ralf Lofstad (32) hadde gjort i Vietnam. Journalisten ble pågrepet på hotellet i går morges. Foto: DAGBLADET
AVHØRT I 19 TIMER: Politiet var rolige, men bestemte da de beslagla alle notater Ralf Lofstad (32) hadde gjort i Vietnam. Journalisten ble pågrepet på hotellet i går morges. Foto: DAGBLADET Vis mer

- Jeg har prøvd å beskytte kildene mine, men de satt allerede på mye informasjon. I avhørene måtte jeg gå igjennom det skriftlige materialet punkt for punkt med tolk. Det var dissidentene de var interessert i, og brydde seg ikke om at jeg jobbet journalistisk. Nå har jeg fått beskjed om at jeg er en sikkerhetstrussel mot Vietnam fordi jeg har snakket med det de kaller terrorister, forteller oslomannen.

Han må fredag melde fra til politiet om avreisetidspunkt. Lofstad skulle egentlig ha vært i Vietnam i tre uker til, og har fått avbrutt en lenge planlagt studietur.

- Men jeg har forsåvidt fått materiale nok til å skrive oppgaven om menneskerettigheter, konstaterer journaliststudenten.

For bare tre uker siden ble tre personer, også blant dem en norsk journalist, arrestert i Vietnam i forbindelse med at Rafto-prisen for 2006 skulle overleveres vinneren, den buddhistiske munken Thich Quang Do. Da krevde norske myndigheter en forklaring fra Vietnam.

- Norge har ved en rekke anledninger protestert mot tilbakeslagene for menneskerettighetene i Vietnam den siste tiden. Norge protesterte også mot arrestasjonen av den katolske presten Fader Ly i februar, uttalte statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet den gang.

<B>MILLIONBY:</B> Ho Chi Minh-byen, tidligere Saigon, er den største byen i Vietnam. Lofstad bodde på hotell i byen da han ble hentet til politistasjonen.
<B>STRAFFER OPPOSISJONELLE:</B> Så sent som i forrige uke, 30. mars, ble den katolske presten Thadeus Nguyen Van Ly, en kjent dissident, dømt til fengsel i åtte år i Vietnam, uten advokat til stede.