Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk Kabul-ambassadør gikk ned i vekt på grunn av dårlig kokk

- Min kone måtte gripe inn og gi kokken en streng opplæringsplan, skriver Norges ambassadør i Kabul, som nå vekker reaksjoner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et offisielt blogginnlegg på Utenriksdepartementets hjemmeside som er forfattet av Norges ambassadør i Afghanistan, Tore Hattrem, vekker reaksjoner.

I blogginnlegget «Kokken Adbul» skryter han av å ha lært sin afghanske kok å lage Coq au Vin.

«Under en tidligere stasjonering mistet jeg fem kilo på tre måneder fordi kokken ikke lagde god mat», skriver Hattrem i bloggen.

Fikk ny kokk «Min forrige kokk forsvant en dag før jul. Jeg er litt usikker på hvorfor, men det er mulig han ble lei av alle kravene om å lage nye, og i hans øyne, vanskelige retter. Etter tre uker ringte han fra nabolandet Tadsjikistan og sa at han hadde giftet seg med en tadsjikisk kvinne og at han tenkte å komme tilbake. Det var imidlertid for sent - jeg hadde allerede ansatt Abdul som ny kokk, og denne bloggen handler om han», skriver ambassadøren videre.

Videre skriver han at at «god mat og vin er etter min mening viktige deler av livet. Vinen skal jeg av gode grunner la ligge i denne bloggen fra et muslimsk land».

Hattrem skriver videre at «Hvis jeg ikke får god mat, mister jeg vekt. Jeg spiser simpelthen for lite. Under en tidligere stasjonering mistet jeg fem kilo på tre måneder fordi kokken ikke lagde god mat. Min kone måtte gripe inn og gi kokken en streng opplæringsplan».

Ba kokken om å smake Videre skriver han om hvordan han lærte kokken å lage Coq au Vin:

«Vi nærmer oss slutten på arbeidet med retten. Jeg ber Abdul smake, men han sier at det nok ikke er mulig for han som muslim siden det er rødvin i maten.  Jeg smaker selv og innser at dette er et stort øyeblikk. Han har lagd en perfekt Coq au Vin. Jeg sier til ham at han har bestått svenneprøven og at retten kunne serveres på de beste franske restauranter og at han ville mottatt ovasjoner. Jeg er glad for at min forrige kokk stakk av til Tadsjikistan», skriver ambassadøren videre.

Til slutt skriver han: «En takk til tidligere statsråd og leder av Care Norge, Torild Skogsholm, som var gjest under denne kveldens middag og som oppfordret meg til å skrive en blogg om kokken Abdul og hans vei til den perfekte Coq au Vin».

- Smakløst? En av de som har reagert på Hattrems blogginnlegg er Aslak Nore. Han skriver følgende på sin Facebook-profil:

«Ambassadør Tore Hattrem i Afghanistan med viktig blogg om landets framtid: Klarer kokken hans å lage en perfekt Coq au Vin? Jeg er ingen puritaner, men ÆRLIG TALT: Er ikke dette et ganske smakløst bloggtema når Afghanistan scorer høyest i Asia på Food Insecurity?».

Også andre reagerer på Hattrems blogg:

«Jeg finner ikke ord. Dette fra en mann som skal representere Norge. I et land vi har soldater. Et land som har vært i krig i flere tiår. Med en sivilbefolkning som overlever på knappe marginer. Det er kanskje det mest ukloke jeg har lest på lenge. Det hadde gått rett inn i Diplomatix-parodien til KLM. Det viser i alle fall at det ikke er noen nær sammenheng mellom det å ha et embede, og det å ha forstand. Hattrem forsøker også å svare på den av kritikken i selve blogginnlegget», skriver Kjetil på bloggen.

«Jeg ser at mitt siste blogginnlegg har utløst reaksjoner. Det ser ut til at folk har reagert på at jeg som ambassadør i et av verdens fattigste land - med en matvarekrise - har en afghansk kokk som lager fransk luksusmat. Framstilt på den måten, kan jeg forstå at folk reagerer», skriver ambassadøren.

«Når jeg valgte å skrive dette blogginnlegget, var det fordi jeg selv er svært interessert i mat og fordi hensikten med denne bloggen er å dele små og store historier fra dagliglivet i Afghanistan og ved ambassaden i Kabul», skriver han videre.

Det har ikke lyktes i å komme i kontakt med Tore Hattrem i ettermiddag.
Ambassadør Tore Hattrem i Afghanistan med viktig blogg om landets framtid: Klarer kokken hans å lage en perfekt Coq au Vin? Jeg er ingen puritaner, men ÆRLIG TALT: Er ikke dette et ganske smakløst bloggtema når Afghanistan scorer høyest i Asia på Food Insecurity?