Norsk kamp for Andreas

Den gresk-kypriotiske gutten Andreas Vassiliou (6) har tre uker igjen å leve hvis han ikke får transplantert beinmarg. Institutt for fredsforskning i Oslo (PRIO) prøver nå å skaffe gutten en donor hos kypriotenes hovedfiende - Tyrkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lille Andreas, som lider av leukemi, har en meget sjelden blodtype. Oddsen for å finne en riktig donor er 1 til 35000. 30000 gresk-kyprioter har de siste dagene avgitt blodprøver, men det tar tid å analysere disse. I mellomtida kan gutten dø.

Ba om hjelp

I går tok PRIO-forsker Eline Oftedal i Oslo kontakt med universitetet i Istanbul for å gi alle nødvendige informasjoner om Andreas Vassiliou. Tyrkia hadde et liknende leukemitilfelle for sju- åtte måneder siden, og Istanbul-universitet bygde etter dette opp en databank for mulige beinmarksdonorer.

PRIO driver fredsarbeid på den delte ferieøya Kypros og virker som mellomledd mellom gresk-kyprioter og tyrkisk-kyprioter. Eline Oftedal er også involvert i fredsprosessen mellom Tyrkia og Hellas. Forrige torsdag måtte en gresk-kypriotisk advokat ringe PRIO for å få instituttet til å ta kontakt med universitetet i Istanbul. Det er nemlig ikke mulig å ringe fra Kypros til Tyrkia.

På leting

- Beinmargsbanken i Istanbul vil nå prøve å finne en donor og eventuelt ta kontakt med vedkommende. Hvor en eventuell transplantasjon skal foregå, er det for tidlig å si noe om, sier Eline Oftedal.

Gresk-kyprioter har stått i kø for å avgi blodprøve etter at foreldrene til Andreas gikk ut i media med en dramatisk appell for et par uker siden. De har funnet beinmargsdonorer til et par andre som sto på venteliste, men foreløpig ingen som kan hjelpe Andreas. Saken har også fått stor publisitet på det tyrkisk-okkuperte Nord-Kypros og i Tyrkia.

Mandag møtte 300 tyrkisk-kyprioter opp i den demilitariserte sonen i Nikosia for å avgi blodprøve. En av dem var sønnen til Rauf Denktash, tyrkisk-kypriotenes leder.

- Dette er en sak hvor politikk blir uinteressant. Men det er klart at det vil ha stor betydning for fredsprosessen dersom man finner en tyrkisk eller tyrkisk-kypriotisk donor. Saken viser også hvor viktig det er med samarbeid mellom gresk-kyprioter og tyrkisk-kyprioter genetisk sett. Folkegruppene har jo bodd sammen på øya i hundrevis av år, sier Eline Oftedal.

KJEMPER FOR SØNNEN: Pappa Vassos håper at Tyrkia kan hjelpe Andreas.