KAPRET: Det norskeide skipet har vært kapret av somaliske pirater siden torsdag 26. mars. Foto: FRED VLOO/SHIPSPOTTING.COM/AFP/SCANPIX
KAPRET: Det norskeide skipet har vært kapret av somaliske pirater siden torsdag 26. mars. Foto: FRED VLOO/SHIPSPOTTING.COM/AFP/SCANPIXVis mer

- Norsk kapret skip kan frigis

Pirat hevder det er enighet om 2,4 millioner dollar i løsepenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De somaliske piratene som har kapret det norskeide skipet «Bow Asir», sier at de er klare til å frigi skipet.

Piratene skal ha blitt enige med rederiet om å motta 2,4 millioner dollar eller 16,2 millioner norske kroner i løsepenger, ifølge Reuters.

- Lange forhandlinger
- Etter lange forhandlinger kom mine venner fram til en avtale med det norske skipet, opplyser en pirat som holder til i havnebyen Haradheere, til nyhetsbyrået.

Per Heggen Hansen, daglig leder i «Bow Asir»s rederi Salhus Shipping, vil verken bekrefte eller avkrefte at en løslatelse er nær forestående.

- Vi kommer med en pressemelding så snart det fins noe å kommentere. Foreløpig fins det ikke noe å kommentere, sier Hansen til Dagbladet.

Hansen formaner media til «ikke å vri og vende på alt mulig».

- Det er av hensynet til de pårørende, sier han.

- Det ville vært fint å få fakta på bordet.

- Det er som sagt ingenting å kommentere, svarer Hansen.

Kapret i to uker
Det norskeide skipet ble kapret 26. mars i år.

Skipet var på vei fra Persiabukta til Mombasa i Kenya da det ble overmannet av pirater.

«Bow Asir» har en norsk kaptein, Bjørnar Vågeng (46) og 27 besetningsmedlemmer om bord, hvorav fem er polske offiserer og resten filippinsk, russisk og litauisk mannskap.

Dette er ikke første gang det kommer melding om at skipet kan bli frigitt. Tirsdag denne uken meldte en australsk nettavis at skipet kunne bli frigitt.

En løsning ser ut til å være nær for å frigi den kaprede norskeide, Bahamas-registrerte kjemikalietankeren MT Bow Asir med et mannskap på 27 og en potensiell farlig last med kaustisk soda, skrev nettavisen Australia.to.

- Vi håper, men vi vet ingenting. Det har ikke skjedd noe i helgen, og vi har ikke noe nytt å melde siden fredag, sa daglig leder Per Heggen Hansen til NTB den gang.