FORSVANT: Den 25. juli i fjor la de to 14-åringene Austin Stephanos og Perry Cohen ut fra Jupiter Inlet i Florida for å fiske. De ble aldri sett igjen, men nå har båten deres dukket opp - med norsk hjelp. Foto: AFP PHOTO / HANDOUT / US COAST GUARD / NTB Scanpix
FORSVANT: Den 25. juli i fjor la de to 14-åringene Austin Stephanos og Perry Cohen ut fra Jupiter Inlet i Florida for å fiske. De ble aldri sett igjen, men nå har båten deres dukket opp - med norsk hjelp. Foto: AFP PHOTO / HANDOUT / US COAST GUARD / NTB ScanpixVis mer

Norsk kaptein fant løsning på forsvinningsmysteriet utenfor kysten av Bermuda

Nå håper familiene på svar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 25. juli i fjor la de to 14-åringene Austin Stephanos og Perry Cohen ut fra Jupiter Inlet i Florida for å fiske. De ble aldri sett igjen.

Søket etter de to guttene foregikk i lengre tid, og fikk bred dekning i en rekke internasjonale medier, men letingen ble til slutt avsluttet uten resultater uten at familiene fikk svar på hva som skjedde.

Men nå, omlag ni måneder etter at de to forsvant, er det kjent at vraket av den lille båten har dukket opp utenfor kysten av Bermuda omlag 150 mil unna. Noe som naturligvis skaper blest i USA. Saken omtales av en rekke store medier som CNN, Time, NBC og USA Today. I begivenhetenes sentrum står norske Håvard Melvær (40).

Melvær bekrefter overfor Dagbladet at de fant båten.

- Det var helt tilfeldig at vi kom over den. Det er generelt vanskelig å se ting som ligger i sjøen, og denne båten hadde svart bunn. Vi passerte rundt 30 meter fra den, hadde den vært lenger unna hadde vi ikke sett den, sier Melvær til Dagbladet.

Takk til kapteinen Det var 18. mars at vraket ble oppdaget av det norske laste- og supplyskipet Edda Fjord. Den ble så identifisert av kystvakta ved hjelp av et unikt serienummer.

FANT BÅTEN: Kaptein Håvard Melvær (40). Foto: Privat
FANT BÅTEN: Kaptein Håvard Melvær (40). Foto: Privat Vis mer

I vraket ble også telefonen til Stephanos funnet. Nå håper familien at den kan gi svar på hva som skjedde med de to guttene. Faren til Stephanos sier i en uttalelse til Palm Beach Post at han ble kontaktet av Melvær.

- Han fortalte oss at han hadde funnet båten til min sønn utenfor kysten av Bermuda. Han ga oss også noen bilder av redningsoperasjonen. Disse bildene verifiserte at det var snakk om riktig båt. Jeg skrev tilbake til Melvær, og takket ham for at han hadde brukt tid og krefter på å hente opp båten, og at de tok vare på de personlige eiendelene, skriver Blu Stephanos, før han fortsetter.

- Kaptein Melvær sendte tilbake et hjertevarmt svar der han forklarte at han, som selv er far til tre gutter, hadde latt seg bevege av historien om Austin og Perry. Han skrev om det å vokse opp i Norge, og hvordan den støtten og friheten han fikk fra sine foreldre til å utforske, prøve og feile hadde gjort ham til den han er i dag.

Treff på Google Melvær sier at det føles godt å høre omtalen fra de forsvunne guttenes familie.

- Det føles selvsagt godt, men vi ønsker ikke å gi oss selv noen større rolle enn at vi har funnet båten og bragt den tilbake. Det er standard prosedyre for sjømenn og enhver annen norsk båt ville gjort det samme, sier Melvær.

Mannskapet på Edda Fjord var i transit og på vei tilbake til Haugesund da de kom over båten. De gjorde ikke selv noen nærmere undersøkelser av båten eller gjenstandene ombord, men overlot den i tråd med rutinene til kystvakta i Florida.

- Jeg hadde aldri hørt om båten før, men da jeg googlet etter savnede båter i området, kom sakene om de to guttene opp øverst, sier Melvær.

Kan få svar Moren til Perry Cohen, Pamela Cohen, har også kommet med en uttalelse i etterkant av funnet. På Perry Cohen Foundations Facebook-side skriver hun at familien håper de kan få svar etter ni måneder i uvisshet.

- Nærmest som ved et mirakel, har vi nå det som kan være nøkkelen til å finne svaret på alle spørsmålene vi har stilt oss etter den skjebnesvangre dagen. Som mor skylder jeg Perry å kjempe for ham, nå som han ikke lenger kan.

Hun sikter med dette til tilgang på informasjonen som ligger lagret i Iphonen som ble funnet i båten. Å få tilgang på slikt materiale har vært en het potet i USA etter San Bernardino-massakren der FBI har bedt Apple om å hjelpe dem å låse opp attentatmannens telefon.

Det er nå opp til Stephanos familie å la uavhengige eksperter se på telefonen for å finne ut hva som ligger lagret der.

- Dette er ikke noe mindre alvorlig for oss, enn det var for de etterlatte etter San Bernardino. Vi vil alle ha sannhet og åpenhet. Vi ber Austins familie om å gjøre det rette, skriver hun.

Funnet tidligere Båten de to tenåringene la ut i, har også tidligere blitt funnet - den gang bare noen dager etter at de to forsvant. Kystvakten festet da ei bøye til fartøyet slik at de kunne komme tilbake til den.

Deretter begynte kystvakten et søk i området etter guttene, men fant ikke noe annet enn en redningsvest. Da de kom tilbake til bøya 12 timer senere, hadde den drevet vekk fra vraket.

Siden den gang har den lille båten vært som ei nål i den berømmelige høystakken - inntil nå.

TIL KAI: Her ligger skipet Edda Fjord til kai i Haugesund. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Samfoto / NTB Scanpix
TIL KAI: Her ligger skipet Edda Fjord til kai i Haugesund. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer
IKKE FØRSTE GANG: Båten de to tenåringene la ut i, har også tidligere blitt funnet - den gang bare noen dager etter at de to forsvant. Kystvakten festet da ei bøye til fartøyet slik at de kunne komme tilbake til den. Foto: REUTERS/U.S. Coast Guard/Handout/NTB Scanpix
IKKE FØRSTE GANG: Båten de to tenåringene la ut i, har også tidligere blitt funnet - den gang bare noen dager etter at de to forsvant. Kystvakten festet da ei bøye til fartøyet slik at de kunne komme tilbake til den. Foto: REUTERS/U.S. Coast Guard/Handout/NTB Scanpix Vis mer