Norsk kaptein får hard kritikk

KØBENHAVN (NTB): En dansk fiskeskipper rettet hard kritikk mot den danske losen og kapteinen på den norske gasstankeren «Clipper Skagen» under sjøforklaringen i København i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire mennesker mistet livet da fiskekutteren «Peder Wessel» ble pårent av det norske skipet i Øresund søndag. Fiskebåtens skipper og en av mannskapet var blant de omkomne.

Tidligere har oppmerksomheten vært rettet mot den 82 år gamle kapteinen på «Peder Wessel» og båtens radar, som det er mistanke om ikke var i orden.

Men fiskeskipper Hans Christian Madsen, som var den første som nådde fram til havaristen, rettet skytset mot den norske gasstankeren da han forklarte seg om hendelsesforløpet.

- Høy fart

Madsen mente at «Clipper Skagen» holdt altfor høy fart i den tette tåken, ca. 18 knop. Kapteinen på «Clipper Skagen» har sagt i politiavhør at farten var 14 knop.

Både den danske losen og den norske kapteinen uttrykte seg ifølge Madsen uklart da de skulle varsle redningstjenesten om ulykken.

- De var ikke en gang i stand til å oppgi nøyaktig posisjon. Dermed gikk livsviktige minutter tapt, sa Madsen.

Han mente at mannskapet på «Clipper Skagen» hadde vært lite innsatsvillige under redningsaksjonen.

- De satte en jolle på vannet, men de prøvde ikke å hjelpe til under redningsaksjonen. De gjorde ingen ting, sa fiskeskipperen. Selv sørget han for å plukke opp 12 av dem som var om bord på «Peder Wessel».

Ut av tåka

Dansk politi uttalte etter avhør av det norske mannskapet at «Clipper Skagen» trolig ikke kan klandres for kollisjonen. Den norske båten fikk seile videre, men er ventet tilbake til Danmark i kveld. Den norske kapteinen og den danske losen skal etter planen forklare seg i morgen.

Fem av de overlevende ble avhørt som vitner i dag. Ingen av dem hadde hørt eller sett noe før det norske skipet plutselig dukket ut av tåken knapt 100 meter unna og med kurs rett mot dem.

Først noen sekunder før kollisjonen oppfattet skipperen på «Peder Wessel» hva som var i ferd med å skje, men rakk ikke å gjøre noe. Skipperen hadde under hele turen oppholdt seg i styrehuset, og ifølge vitnene det meste av tiden kikket ned i det de antok var radaren.

Etter ulykken er det kommet fram at båtens to radarer kan ha vært defekte. Radarene ble berget, men undersøkelsen av dem var i dag ikke avsluttet.