Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk kaptein i vulkantragedien: - Uvirkelig

Mens lava og aske veltet ut, sto den norske kapteinen Henrik Loy om bord på cruiseskipet «Ovation of the seas». Flere av passasjerene hans mistet livet.

SØK: Det har i flere dager vært søkt etter omkomne på White Island. Fremdeles er to personer savnet. Foto: Zuma Press / NTB Scanpix
SØK: Det har i flere dager vært søkt etter omkomne på White Island. Fremdeles er to personer savnet. Foto: Zuma Press / NTB Scanpix Vis mer

- De siste 24 timene har vært uvirkelige.

Slik innleder kaptein Henrik Loy sitt brev til passasjerene på cruiseskipet «Ovation of the seas» dagen etter vulkanutbruddet på White Island. Skipet som eies av Royal Caribbean, havnet midt i dramaet som har krevd flere menneskeliv i New Zealand for drøye to uker siden.

Marked- og kommunikasjonssjef i Norden, Nina Edwardsen, bekrefter overfor Dagbladet at Loy er norsk og fra Bergen. Det var også 17 nordiske passasjerer om bord, da vulkanutbruddet fant sted.

- Ingen av de fra Norden oppholdt seg på øya eller er skadet, sier Edwardsen.

KAPTEIN: Henrik Loy fra Bergen var kaptein på cruiseskipet da vulkanutbruddet skjedde. Foto: Pressefoto
KAPTEIN: Henrik Loy fra Bergen var kaptein på cruiseskipet da vulkanutbruddet skjedde. Foto: Pressefoto Vis mer

Mange omkomne

Totalt skal det ha vært 47 mennesker på øya dagen utbruddet skjedde - de fleste av dem var passasjerer fra «Ovation of the seas». Fremdeles er den 17 år gamle australske turisten Winona Langford og den 40 år gamle lokale turistguiden Hayden Marshall-Inman savnet. CNN skriver onsdag morgen at de levningene av de to kanskje aldri vil bli funnet.

Så langt er 16 mennesker funnet omkommet etter at lavaen veltet ut fra vulkanen på det populære turistmålet. De fleste av dem er ifølge myndighetene fra Australia, men det er også omkomne fra USA og New Zealand.

Mer enn ti personer får fremdeles behandling for alvorlige brannskader. Helsemyndighetene i New Zealand opplyste i forrige uke at 1,2 millioner kvadratcentimeter frisk hud var på vei fra USA til behandlingen av de mange kritiske og hardt brannskadde turistene.

- Vi forsøker å forstå tragedien som har hendt, og ber dere fortsatt om å ha de som er berørt i deres tanker og bønner, skriver kapteinen i brevet, som er gjengitt i blant annet Daily Telegraph.

UTBRUDD: I underkant av 50 personer befant seg i nærheten av vulkanen White Island da et vulkanutbruddet startet. Video: Michael Schade. Foto: GeoNet/GNS Science. Vis mer

- Vi sørger

Dagbladet har forsøkt å få kontakt med Loy. Rederiets manager ved hovedkontoret i Miami, Jonathon Fishman, skriver imidlertid i en e-post til Dagbladet at kapteinen ikke vil gi intervjuer på nåværende tidspunkt.

- Vi sørger over det tragiske tapet og vil fortsette å gi vår støtte og hjelp til de pårørende i den vanskelige tida, skriver Fishman videre.

I en uttalelse skriver Royal Caribbean at de er svært preget av det som har hendt. Selskapet beskriver opplysningene som har kommet i etterkant av vulkanutbruddet som hjerteskjærende.

SKIPET: Flere av de omkomne var passasjerer på cruiseskipet «Ovation of the seas». Foto: Pressefoto
SKIPET: Flere av de omkomne var passasjerer på cruiseskipet «Ovation of the seas». Foto: Pressefoto Vis mer

La om ruta

«Ovation of the seas» skulle egentlig seile fra havna i Tauranga, på østkysten av New Zealands nordlige del, dagen etter vulkanutbruddet. På grunn av politiets arbeid med å kartlegge savnede, var det imidlertid ikke mulig å dra videre som planlagt.

I brevet til passasjerene skriver kaptein Loy at rederiet beklager ulempene hendelsen har medført. Han forteller videre at flere ansatte ble igjen i Tauranga for å bistå i arbeidet etter katastrofen og ta vare på de pårørende.

- Vi vil fortsette å hjelpe til så mye vi kan. Takk for at dere viser forståelse, tålmodighet og støtte i den vanskelige situasjonen, skriver den norske kapteinen.