Norsk kaptein nekter straffskyld

Den norske kapteinen som er tiltalt for uaktsomt drap på en makedonsk statsråd og tre andre mennesker, erkjente ikke straffskyld da saken mot ham startet i Norge i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skjønte ikke advarslene før ulykken

Saken mot kaptein Audun Vestli (28) startet i Hegge og Frøland Herredsrett i formiddag. Ulykken skjedde for ett år siden på en europavei utenfor byen Skopje i Makedonia. Vestli ble pågrepet etter at han kjørte en NATO-bil i feil retning, og kolliderte med bilen den makedonske statsråden Radovan Stojkovski satt i. Også ministerens kone, deres 12 år gamle datter og sjåføren omkom i ulykken. Bare statsrådens ni år gamle sønn overlevde ulykken.

Endret tiltale

Vestli ble pågrepet etter ulykken, men senere løslatt etter at UD inngikk en avtale med makedonske myndigheter om at Vestlis sak skulle behandles av påtalemyndigheten i Norge.

Audun Vestli ble først siktet for uaktsomt bildrap og brudd på veitrafikkloven. Senere bestemte statsadvokaten at den norske KFOR-kapteinen kun skulle tiltales for brudd på veitrafikkloven. Da reagerte familien til den makedonske statsråden og klaget saken til riksadvokaten.

Etter en nøye vurdering kom riksadvokat Tor-Aksel Busch til at Vestli også måtte tiltales for uaktomst bildrap. Statsadvokaten ble bedt om å endre tiltalen.

FOR RETTEN: Den tidligere KFOR-kapteinen Audun Vestli møter for norsk rett i dag etter en trafikkulykke i Makedonia i fjor.