Norsk KFOR-kaptein slipper drapstiltale

Den norske NATO-offiseren som var involvert i en dødsulykke i Makedonia sist høst, slipper drapstiltale. Han er i stedet tiltalt for uforsiktig kjøring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det melder Aftenposten. En makedonsk statsråd, hans kone, deres 12 år gamle datter og familiens sjåfør omkom i en kollisjon med en KFOR-bil like sør for byen Skopje i Makedonia i fjor høst.

Statsadvokat Bjørn Soknes har bestemt at den tidligere norske offiséren ikke skal tiltales for uaktsomt drap med motorvogn. Statsadvokaten har i stedet tatt ut tiltale etter veitrafikklovens

paragraf 3. Maksimumsstraffen på denne tiltalen er ett år, i motsetning til uaktsomt drap, som har en strafferamme på seks år.

KFOR-bilen kjørte i feil retning på en tofelts motorvei da ulykken skjedde.

- Hvis han hadde snudd og kjørt mot kjøreretningen på en motorvei i Norge, ville jeg ha tatt ut tiltale for uaktsomt drap. Forholdene der nede er helt annerledes enn her hjemme, bl.a. ved at de siste 5 kilometerne før han snudde, kunne han ikke se veien som gikk i den andre kjøreretningen. Dermed blir uaktsomheten hans mer forståelig, sier Soknes.

- Har du vurdert hvordan dette vil bli oppfattet i Makedonia?

- Nei, denne saken skal gå for en norsk rett, sier Soknes.

Dagbladet :på nettet