Norsk KFOR-sjef fikk kjeft av Putin

KFOR-styrkenes norske sjef, Torstein Skiaker, måtte tåle krass kritikk da Russlands president Vladimir Putin besøkte Kosovo i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Putins avstikker til Kosovo sto ikke på det offisielle programmet, og flyets rute fra Beograd til Pristina ble annonsert bare minutter før avgang. Hemmeligholdet skyldes de sikkerhetsproblemer russerne anser et slikt besøk innebar siden de etniske albanerne i regionen ser russerne som proserbiske.

Intoleranse

Putin ga under besøket uttrykk for at KFOR ikke har gjort nok for å avvæpne det han kaller albanske ekstremister.

- Stabiliteten i regionen er alvorlig satt i fare på grunn av nasjonal og religiøs intoleranse og ekstremisme, sa Putin med referanse til etnisk-albanske terrorister, ifølge AP.

Både Putin og Jugoslavias president Vojislav Kostunica kritiserte i går NATO og FN-administrasjonen i Kosovo for ikke fullt ut å ha implementert FN-resolusjonene som bl.a. skal sikre rettighetene til regionens serbiske minoritet.

Putin ble møtt i Pristina av et russisk æreskompani og besøkte hovedkvarteret til den 3000 mann store russiske fredsstyrken i Kosovo, før han dro til møtet med KFOR-styrkenes norske sjef, generalløytnant Torstein Skiaker.

Destruktivt

Møtet ble holdt for lukkede dører, men en av deltakerne sa til AP etter møtet at Putin hadde vært «svært kritisk» til virksomheten til den 45000 mann sterke KFOR-styrken.

Skiaker var ikke tilgjengelig for kommentar i går kveld.

Før Putin dro fra Beograd sa han, med klar referanse til KFOR-styrken:

- Vi må gjøre alt for å avvæpne terroristene.

Han advarte også sterkt mot å røre grensene i Kosovo.

- Vi anser det for å være svært farlig, og destruktivt, å diskutere enhver mulighet for å endre grensene. Hvis vi ikke stanser en slik prosess vil vi aldri noensinne oppnå stabilitet i regionen, sa han.

LUKKEDE DØRER: Etter møtet mellom den russiske delegasjonen (t.v.) og generalløytnant Torstein Skiaker (andre til høyre) sammen med utsendinger fra FNs sikkerhetsråd og FN-administrasjonen i Kosovo, sa en av deltakerne at Putin hadde vært «svært kritisk» til KFOR-styrkenes virksomhet.