FORVERRET: Den humanitære situasjonen i Gaza blir stadig mer gruoppvekkende, og mange hardt skadde krigsofre får ikke hjelp fordi hjelpearbeiderne ikke har mulighet til å forflytte seg.  Foto: SCANPIX
FORVERRET: Den humanitære situasjonen i Gaza blir stadig mer gruoppvekkende, og mange hardt skadde krigsofre får ikke hjelp fordi hjelpearbeiderne ikke har mulighet til å forflytte seg. Foto: SCANPIXVis mer

Norsk kirurg og sykepleier på vei til Gaza

- Sivilbefolkningen har det verre og verre, sier Dag Horntvedt i Leger uten grenser. Trapper opp krisehjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Like før klokka 11 norsk tid kom  tv-kanalen Al Jazeera  med følgende dystre oppdatering via sin Twitter-tjeneste:

707 palestinere er drept og minst 3100 er skadd så langt i Israels offensiv, som i dag er inne i sitt 12. døgn. Minst 219 av de drepte skal være barn, 89 av dem kvinner, ifølge sykehuskilder.

Nattas bombinger beskrives som noen av de mest omfattende så langt, og i morgentimene ble det rapportert om voldsomme trefninger på bakken flere steder. Samtidig skapte rakettene som ble skutt inn i Nord-Israel fra Libanon ny uro i konflikten.

Den humanitære situasjonen framstår ikke som forbedret, og flere ikke-statlige organisasjoner skildrer forferdelige arbeidsforhold.  Flere palestinske hjelpearbeidere og helsearbeidere har blitt drept, og sykehus og ambulanser har blitt truffet av bomber.

Flere nordmenn på vei
Samtidig som Mads Gilbert og Erik Fosse er på vei ut av Gaza etter en enorm innsats på Shifa-sykehuset både som helsepersonell og som verdens øyenvitner, er flere andre norske hjelpere på vei inn.

Leger uten grenser (MSF) opplyser til Dagbladet.no at den uavhengige humanitære organisasjonen nå trapper opp innsatsen i Gaza, og at et norsk team er en sentral del av forsterkningene.

Anestesisykepleieren Anne Lill Østern (38) var i formiddag på vei til Israel, mens en 51 år gammel kvinnelig karkirurg reiser fra Norge i morgen.

- Vi er stolte over å sende to så erfarne og dyktige feltarbeidere, sier generalsekretær Dag Horntvedt  i Leger uten grenser.

Sammen med sjefene for andre hjelpeorganisasjoner sitter han i ettermiddag i et møte med statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet for å oppdatere UD på situasjonen i Gaza.

- Behovet er kollosalt. Mange skadde får ikke nødvendig hjelp, og sivilbefolkningen har det verre og verre, sier Horntvedt til Dagbladet.no.

Representanter for MSFhar beskrevet angrepet som nå pågår som en «dampveivals» som umulig kan unngå  å ramme sivile i verdens tettest befolkede område. Horntvedt ser det som positivt at Israel noen timer om dagen nå tillater frakt av livsnødvendig utstyr inn i Gaza, men mener den «humanitære korridoren» ikke er i nærheten av å endre krisens karakter.

- Det er på ingen måte nok. Det mest prekære nå er å få tilgang til skadde mennesker for å få fraktet dem til sykehus. Sikkerhetssituasjonen også for hjelpearbeiderne er svært vanskelig, sier generalsekretæren.

Begge de norske kvinnene som nå skal inn i Gaza er erfarne feltarbeidere, og har tidligere jobbet i utsatte områder som Afghanistan, Tsjad, Sudan og Libanon. I 2005 arbeidet Østern og kirurgen (navgnis ikke foreløpig) sammen under jordskjelvkatastrofen i Pakistan.

Også to leger fra andre organisasjoner med norsk tilknytning opplyser til Dagbladet.no at de i dag prøver å komme seg inn i Gaza, men ber om at reiseplanene ikke kunngjøres i detalj på grunn av den kompliserte grensesituasjonen.

- Utslitt
MSF har de siste to ukene hatt tre internasjonale og 70 lokale hjelpearbeidere på plass i Gaza, både på Shifa-sykehuset, andre klinikker og hjemme hos innbyggere i det lille, tettbefolkede området.

Ifølge Leger uten grenser har medisinsk personell på Shifa-sykehuset utført mer enn 300 operasjoner. De fleste tilfellene som kommer til akuttmottakene er pasienter med alvorlige skader og ofte flere skader - i brystet, magen og ansiktet.  

- De palestinske kirurgene og helsearbeiderne er utmattede, og kjemper for å holde tritt med alle de skadde pasientene. Det opereres for fullt i sykehusets seks operasjonssaler, med to operasjoner samtidig i hver sal, sier lege Cécile Barbou, Leger Uten Grensers medisinske koordinator i Gaza, i en pressemelding fra organisasjonen.

Også CARE-medarbeidere i Gaza sier den  midlertidige humanitære korridoren ikke er tilstrekkelig. Selv om bombingen i går stoppet i tre timer blokkerte israelske styrker i praksis fremdeles hovedveien, ifølge organisasjonen

- Dette viser at Israels tre timers  våpenhvile er et spill for galleriet, sier Marte Gerhardsen i CARE.