Norsk kjøtt dumpes i utlandet

Mange millioner kilo kjøtt dumpes til spottpris i utlandet. Men du betaler fortsatt over 150 kroner kiloen for biff. - Det er et svik mot norske forbrukere om bøndenes overproduksjon ikke fører til billigere kjøtt, sier direktør Per Roskifte i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BLODPRIS: Men Norsk Kjøtt kan ikke love deg rimeligere kjøtt.

I år er overproduksjonen på seks millioner kilo kjøtt. Neste år kommer norske bønder til å produsere sju millioner kilo svine- og storfekjøtt for mye. Det er 1,8 kilo kjøtt for mye per nordmann.

Ingen spiser så mye pølser og kjøttdeig som nordmenn. Rent kjøtt er nærmest festmat, på grunn av prisene. Men landbrukssamvirkets Norsk Kjøtt kan ikke love at biff og koteletter blir særlig mye billigere:

- Kjøtt er for en stor del sesongbetont. Fra neste år kan vi i perioder kanskje selge kjøttet til ti prosent lavere pris, sier viseadministrerende direktør i Norsk Kjøtt, Trygve Brandrud.
Handelens- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, som organiserer kjøpmenn og serveringsbedrifter, mener det er det på tide at også norske forbrukere får nyte godt av overproduksjonen.

- Det er helt utrolig at norske bønder bare fortsetter å produsere i full fart. De kommer ikke til å stoppe før det går utfor i svingen. Det ideelle er at norske bønder unngår overproduksjon, sier direktør i HSH, Per Roskifte.

- Selg billigere

- Norsk kjøtt bør selges billigere til norske forbrukere, i stedet for at vi selger dette ut til dumpingpriser, sier informasjonssjef Bjørn Richard Johansen i Hakon-Gruppen.
REMA 1000 Norge mener også det er på tide med en skikkelig diskusjon om de norske kjøttprisene.

- Vi betaler altfor mye i dag. Vi vet hvor mye billigere dette kunne bli fra butikkene våre i Danmark. Det er ikke riktig at nordmenn skal betale det dobbelte av danskene for et stykke kjøtt, sier administrerende direktør Tom Kristiansen i REMA 1000 Norge.

For storfekjøtt tar Norsk Kjøtt 38 kroner kiloen for et helt dyr når det selges i Norge. For svinekjøtt rundt 28 kroner. En internasjonal kjøtt-trader som tar imot av det norske kjøttoverskuddet, betaler bare 10- 12 kroner kiloen til Norsk Kjøtt. Dette er subsidiert kjøtt, som det i virkeligheten koster mye mer å produsere. Norsk Kjøtt kvitter seg med kjøttberget i utlandet for å holde oppe prisene på det norske markedet. Mellomlegget betaler du og jeg gjennom dyrere kjøtt over norske ferskvaredisker.

- Ikke bare i Norge

- Skulle vi solgt dette kjøttet på det norske markedet, måtte vi ha gått enda mer ned i pris. Vi må senke prisene drastisk for at nordmenn skal begynne å spise mye mer kjøtt. I dag er produksjonen blant norske bønder rett og slett for stor i forhold til rammebetingelsene, sier Trygve Brandrud i Norsk Kjøtt. Norge importerer også kjøtt, og dette utgjør vel halvparten av mengden som produseres for mye her i landet. Roskifte savner en strategi fra norske bønder. Allerede i dag får norske bønder litt mindre betalt for storfekjøttet enn prisene i jordbruksavtalen.

- Vi har da også hatt en relativ nedgang i kjøttprisene. Dessuten er det ikke bare kjøtt som er dyrt i dette høykostlandet. Vi vil fortsette å kjempe for at bonden skal få de avtalte prisene for kjøttet.

Det er vanlig å selge ut overskudd i mange land, dette er ikke noe spesielt for Norge, sier leder Kirsten Indgjerd Værdal i Norges Bondelag.

Til Kanariøyene

En del av det norske kjøttet går i dag til Kanariøyene, hvor det er lite landbruk. Dermed kan du innta norsk biff til en billig penge under sydenferien din. I verste fall havner kjøttet i Sverige, hvor nordmenn valfarter for å kjøpe seg billig biff, ribbe og lammekjøtt!
- Norske bønder må ta noe selvkritikk for at de ikke har redusert produksjonen tilstrekkelig. De visste at importen av kjøtt kom til å øke etter at Norge undertegnet avtalen med Wold Trade Organisation (WTO), sier Trygve Brandrud.

Totalt fortæres 220 millioner kilo kjøtt på det norske markedet årlig. Gjennom WTO-avtalen fra 1995 forplikter Norge seg til å importere et minimum av kjøtt. I tillegg kommer importen av kjøtt fra u-land. I dag øker importen av utenlandsk kjøtt.