Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norsk klimapolitikk sier én ting, men gjør noe annet

Miljøorganisasjoner ber Venstre og KrF gripe inn.

 BER OM STØTTE:  Bellona-leder Frederic Hauge håper Venste og KrF griper inn i klimapolitikken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BER OM STØTTE: Bellona-leder Frederic Hauge håper Venste og KrF griper inn i klimapolitikken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klima- og miljøminister Tine Sundtofts «grønne og nyskapende statsbudsjett» møtes med krass kritikk fra flere hold.

Flere organisasjoner mener norsk klimapolitikk er dobbeltmoralistisk, og blander grønne lovnader med svart handling.

Natur og ungdom hevder budsjettet er sterkt asfaltpolitisk og renner over av arktisk olje.

- Det virker som om regjeringen tror at det grønne skiftet dreier seg om å få oljeingeniører til å bygge mer forurensende vei, ikke ta oss inn i den fornybare framtida. Det er en bakstreversk klimapolitikk, sier Arnstein Vestre i Natur og Ungdom.

Luftslottsamfunnet Vestre frykter at Sundtofts visjoner om «lavutslippsamfunnet» skal bli et grønt luftslott.

- Dette er på ingen måte det budsjettet vi trenger i år, og det er pinlig at man legger opp til fortsatt utslippsvekst fram mot 2020. Dette er mer ord enn klimahandling!

- Regjeringen har lagt ambisjonene om å ta oss til lavutslippsamfunnet på is!

Naturødeleggende Sabima, Samarbeidsrådet for biologisk ungdom, støtter kritikken og bruker analogien «grønt ordskifte - grått budsjett» i sin tordentale.

- Det hjelper lite med grønt ordskifte når regjeringen legger fram et så grått statsbudsjett som de gjorde i dag.

Til tross for det rekordstore budsjettet, mener Sabima budsjettet legger mer til rette for «naturødeleggende inngrep» enn forebyggende naturtilak.

 KLIMA- OG MILJØMINISTEREN:  Tine Sundtoft under framleggingen av statsbudsjettet onsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KLIMA- OG MILJØMINISTEREN: Tine Sundtoft under framleggingen av statsbudsjettet onsdag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Regjeringens miljøpolitikk henger ikke sammen, sier Christian Steel, biolog og generalsekretær i Sabima.

Rop om hjelp Miljøstiftelsen Bellona mener statsbudsjettet viser at regjeringen har snudd i klimapolitikken.

- Vi gleder oss over enkeltsaker som mer penger til CO2-fangst, datasentre og støtte til Enøk, men helheten er milevis unna bra nok, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Hauge mener statsbudsjettet ikke følger opp Sundtofts visjoner om et grønt skifte, og etterlyser nå tøffere grønne krav fra støttepartiene.

- Vi må nå feste vår lit til at støttepartiene Venstre og KrF bruker forhandlingene til å sette et tydelig grønt stempel på dette budsjettet. Heldigvis har ikke regjeringen flertall alene, men det er en stor jobb å gjøre, sier Hauge.

 IKKE HELT GRØNN:  Hauge håper Venstre og KrF følger opp. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
IKKE HELT GRØNN: Hauge håper Venstre og KrF følger opp. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!