FJELL  I FLAMMER: Fjellet Puig Campana står i full fyr. Foto: Asgeir Stangnes
FJELL I FLAMMER: Fjellet Puig Campana står i full fyr. Foto: Asgeir StangnesVis mer

Norsk koloni i flammer

Panikken i den norske kolonien brer seg i takt med flammene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LA NUCIA (Dagbladet.no): Vinden startet fredag formiddag og har bare blitt sterkere i løpet av helgen.

Trær har blitt rykket opp med roten og har gjort at veier må holdes stengt. Trafikk- og reklameskilt flyr gjennom lufta sammen med takstein. Folk blir oppfordret til å holde seg inne.

I området på Costa Blanca i Spania, som omfatter kommunene Benidorm, La Nucia, Alfaz del Pi og Finestrat, bor det mer enn 150 000. Det er også i nettopp dette området en av Norges største utenlandskolonier befinner seg, med anslagsvis 10 000 fastboende nordmenn.

15 000 evakuert

En kraftig skogbrann herjer i La Nucia utenfor Benidorm i Spania. En rekke boliger har brent ned.

Brannen ble utløst av en høyspentmast som veltet i de sterke vindkastene.

Så langt skal brannen ha forsynt seg med 400 hektar skog og et ukjent antall bolighus.

15 000 mennesker er blitt evakuert. 500 frivillige er med i slukningsarbeidet sammen med styrker fra hæren, brannvesenet og politiet.

Det er ikke meldt om omkomne eller alvorlig skadde på grunn av brann eller uvær i dette området, men totalt 15 personer har så langt mistet livet i uværet som også har rammet de sørlige delene av Frankrike, Tyskland og Sveits.

Slukket brannen selv

Av de evakuerte  er det mange nordmenn. Sykehjemmet Betanien har fått flyttet alle sine beboere over til revmatikerforbundets senter, Reuma Sol. 

Dit dro også beboerne på Sagenehjemmets filial, Finca El Romeral.

Rektor ved den norske skolen, Knut Lithell, bor midt i det hardest rammede området i La Nucia. Han og kona måtte evakuere, det samme gjaldt legen Vidar Hjelseth.

Sistnevnte ga seg imidlertid ikke før han egenhendig hadde slukket brannen i hagen sin.  Prisen han betalte var store brannskader på halsen.

REDNINGSMANN: Afshin Gjægtvik (38) berget  mest sannsynlig livet på venninnas firbeinte venner da han tok seg inn i det røyklagte huset, og fikk med seg hundene ut. Foto: Siri Lund
REDNINGSMANN: Afshin Gjægtvik (38) berget mest sannsynlig livet på venninnas firbeinte venner da han tok seg inn i det røyklagte huset, og fikk med seg hundene ut. Foto: Siri Lund Vis mer

Rykket opp av betongen

Andre måtte bare se på at hjemmet eller arbeidsplassen  deres bli vindens eller flammenes.

- Jeg fikk telefon fra vaktmesteren på SanaSol tidlig lørdag morgen, forteller Heidi Stangnes (35). Hun er daglig leder ved det splitter nye leilighetskomplekset i La Nucia.

- Sikkerhetsgjerdet rundt svømmebassenget var rykket opp av betongen, og gelender og dører blåst av og inn. Vi kunne konstatere store materielle skader og ødeleggelser. Men det vi kanskje frykter mest er at det skal brenne, sier Stangnes og forteller at de har sjekket alt sikkerhetsutstyret i tilfelle brannen skulle nå dem.

Det siste hun så, var at flammene var hundre meter unna. Da ble de bedt om å evakurere. Natten har hun tilbrakt på sofaen ved telefonen.

Reddet hunder fra flammene

Natt til søndag har mange nordmenn samlet seg på baren Coco Loco i Albir. Her forsøker de å få oversikt over hverandre, og at ingen er glemt igjen inne i det som nå nærmest kan karakteriseres som  katastrofeområdet.

Afshin Gjægtvik (38) er en av dem som selv har fått føle brannen på kroppen.

— Jeg  fikk en nødtelefon fra en venninne i La Nucia. Hun  var blitt evakuert og sto utenfor huset sitt, sammen med to av sine fire hunder. To av de firbeinte vennene var blitt igjen inne i huset. Jeg dro dit, først og fremst for å hjelpe min venninne, forklarer Gjægtvik.

Da han kom frem var venninnen nærmest handlingslammet, og Gjægtvik måtte sparke inn ei dør og ta seg inn i det røykfylte huset.

Han fant de to forskremte og redde hundene  under stuebordet, og lykkes i å bringe både dem og matmor i sikkerhet. Huset ble flammenes rov.

STOR KRAFT: Vinden knekker trafikkskilt i to. Foto: Siri Lund
STOR KRAFT: Vinden knekker trafikkskilt i to. Foto: Siri Lund Vis mer