Norsk konkurrent ville dukket opp av seg selv

Mens amerikanerne leter etter sin forsvunne mineleter, har Forsvarets Forskningsinstitutt sin egen tilsvarende farkost under utprøving på KNM «Karmøy». Den er konstruert slik at den kommer til overflaten straks det skjer noe galt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRISTIANSAND (Dagbladet): Dagbladet får opplyst på informert hold at den norske utgaven, kalt 'Hugin' kommer automatisk til overflaten dersom kontakten med moderfartøyet brytes mer enn 20 minutter.

«Hugin» er utstyrt med både lys og radiosender for rask lokalisering.

Kommandørkaptein Thom Knustad bekrefter at den amerikanske farkosten ikke har slike innretninger.

- Amerikanerne håper at den ikke har gått til bunns, sier han.

Fiasko

I stedet endte det med fiasko. I norske militærtekniske miljøer er det ikke fritt for at enkelte nå ser sjansen til at den norske teknikken kan få et gjennombrudd. Flere oljeselskaper, blant annet Statoil, er interessert. Tre utgaver er allerede solgt, blant annet til Geoconsult. Nyskapningen brukes til kartlegging og inspeksjon av oljerørledninger på norsk sokkel.

Tiet

Først i går formiddag fikk norske militære myndigheter vite hva egentlig som skjer, etter at Norge gjennom tjenestevei hadde sendt flere anmodninger og purringer om å få en redegjørelse om hva amerikanerne driver med utenfor de norske fjæresteinene.

Først i går ettermiddag hadde kommandørkaptein Thom Knustad ved fellesoperativt hovedkvarter for øvelsen «Blue Game» fått klarering fra amerikanerne til å bekrefte at de har mistet den kostbare farkosten.

Fadesen skjedde allerede i forrige uke.

- De hadde vel et lite håp om å klare å finne den relativt raskt,forklarer den norske kommandørkapteinen.

På direkte spørsmål fra Dagbladet tidligere på dagen, kunne ikke Knustad bekrefte at amerikanerne hadde mistet farkosten:

- Det kan jeg ikke si noe om uten klarering fra amerikanerne.

- Er det ikke litt spesielt at amerikanerne har en militær operasjon i norsk farvann som ikke norske myndigheter får full innsikt i?

- Nei, strengt tatt er det ikke det. I Norge har vi nok en litt annen åpenhet om forsvaret i forhold til offentligheten, sa Knustad.

Den forsvunne farkosten fungerer slik at den programeres til å kartlegge havbunnen på egenhånd for å finne miner. Nyvinningen ble presentert av US Navy med brask og bram i juni i fjor. Under øvelsen 'Blue Game' i Skagerrak skulle amerikanerne teste utstyret under tøffe norske forhold.

I stedet arbeider øvingsledelsen med å få til et opplegg førstkommende mandag der amerikanerne skal få sjensen til å vise sine spesialdelfiner. I følge kommandørkaptein Knustad legges det opp til en pressekonforanse i Kristiansand i tilknytning til avslutningen av «Blue Game»-øvelsen.

Så spørs det om amerikanerne heller vil lete etter forsvunne farkoster, denne gangen også.