Norsk konsul mistenkt for bestikkelser

BERLIN (Dagbladet): Norges konsul i Dresden og Leipzig mistenkes for å ha bestukket russiske etterretningssjefer. Hans Augst skal ha lagt 16 millioner kroner på bordet for å skaffe Siemens-Nixdorf verdifulle kontrakter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hans Augst var sjef for det tyske storkonsernet Siemens-Nixdorfs operasjoner i Øst-Europa fram til 1996. Samtidig var han Norges konsul i Dresden. Som forretningsmann var han i Moskva et par ganger i uka. Der fikk han også innpass hos generalmajor Valeri Monasteretzki som var finansdirektør for kontraspionasjetjenesten. Han hadde ansvaret for innkjøp av teknisk utstyr - og var med andre ord en viktig kontakt. Ifølge den russiske generalstatsadvokaten og en spesialetterforsker skal Hans Augst ha betalt over fire millioner D-mark, eller godt 16 millioner kroner, i bestikkelser for å få Monasteretzki til å kjøpe utstyr for store beløp fra Siemens.

Tatt på grensa

På vårparten i 1995 ble Monasteretzki tatt på grensa mellom Luxemburg og Frankrike med 300000 dollar i kofferten. Han rapporterte ikke om saken hjemme i Moskva og dermed ble mistanken vakt hos hans motstandere og fiender i det politiske miljøet og andre deler av etterretningstjenesten - som hurtig fikk nyss om saken. En ransaking av hjemmet hans førte til at myndighetene fant beviser for salg av statshemmeligheter til Siemens-Nixdorf.

Konsernets toppledelse fikk et tips om at Hans Augst var uønsket som forhandlingspartner for framtida.

Pensjonert

Saken blir kjent gjennom en større reportasje i ukemagasinet Focus denne uka. Det bekreftes at også tyske myndigheter nå etterforsker affæren. I mellomtida har Hans Augst blitt førtidspensjonert.

Augst er kjent som en betydelig størrelse i forretningslivet i delstaten Sachsen. Allerede i 1991 ble han utnevnt som norsk honorær konsul i Dresden. Dette gjorde at han kunne føre seg fram med fin tittel og et «CC»-merke (Corps Consular) på bilen sin.

Ikke orientert

Den 17. januar i fjor meddelte han Norges ambassade i Bonn at han ønsket å trekke seg fra vervet. Han tok likevel på seg å fortsette i stillingen til en flytting av konsulatet til Leipzig var gjennomført og en ny konsul var utnevnt. Dette skjedde først 16. februar i år.

Den norske ambassaden i Bonn var i går ikke orientert om etterforskningen mot Augst. Selv nekter han å kommentere saken - med henvisning til at den dreier seg om forretningshemmeligheter.