VANT FRAM: Petter Johan Blindheim vant fram etter en lang kamp for å få plass på veteranhjem. Foto: PRIVAT
VANT FRAM: Petter Johan Blindheim vant fram etter en lang kamp for å få plass på veteranhjem. Foto: PRIVATVis mer

Norsk krigsseiler (94) ble nektet plass på hjem for veteraner. I går snudde endelig Canada

Fikk endret reglene som gjorde at Petter Blindheim ikke ble regnet som krigsveteran av landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Krigsveteranen Petter Johan Blindheim og familien har i over et år kjempet for å få plass på et veteranhjem i den kanadiske byen Halifax.

Da Dagbladet sist omtalte saken tidligere denne måneden, hadde den høyt dekorerte krigsseileren nylig fått avslag fra kanadiske myndigheter.

Dette fordi staten ikke anerkjente han som en krigsveteran som tjenestegjorde for en alliert stat.

- Norsk tjeneste vil bare bli anerkjent mellom 8. april 1940 (datoen Norge ble invadert av Tyskland) og 9. juni 1940 (dagen før Norge overga seg), stod det i avslagsbrevet referert til av CBC News.

- Kan nyte livet

Nå har Canada snudd i Blindheim-saken, skriver CBC.

Avgjørelsen kom som en følge av en ny avtale mellom myndighetene og Veterans Afairs Canada, og innebærer langtidsbehandling for Blindheim.

- Nå kan han nyte livet. Nå kan han i teorien bli så gammel han bare vil, sier sønnen Peter Blendheim som mottok beskjeden igår morgen lokal tid.

Regelendringene gjelder ikke bare Blindheim, men også for andre veteraner som har deltatt i andre verdenskrig og Korea-krigen på samme side som Canada.

Det var viktig for Petter Blindheim, sier sønnen.

- Det første han sa da han fikk høre det var: hva med de andre veteranene? Han vet godt at det er andre som ham, og er opptatt av dette ikke bare skulle gjelde ham, sier Blendheim.

Fikk nei

Sønnen, som jobber som statlig ansatt i Halifax, søkte først om plass til faren på veteranhjemmet i juni ifjor, og fikk nei.

Dette fordi den kanadiske staten uttalte at Norge hadde overgitt seg da Blindheim var krigsseiler, og at han dermed ikke kvalifiserte til å få spesialhjelpen han nå er blitt tilbudt.

- En fornærmelse, både mot ham og mot Norge. Kongen overga seg aldri, og faren min kjempet både for Norge og for de allierte, sier Blendheim som er glad for at faren nå er tilbudt en plass på hjemmet.

- Han har en brukket arm og sliter med å gå, og kunne ikke bodd hjemme med sin kone mye lenger. Men alt annet står det bra til med, bortsett fra det faktum at han er 94 år, legger Blendheim til.

Betydelig krigsinnsats

Petter Johan Blindheims krigstjeneste er godt dokumentert, og han har for øyeblikket tilsammen åtte utmerkelser, deriblant seks fra den norske staten.

Etter å ha rømt til England i ei fiskeskøyte, vervet han seg i Den kongelige norske marine den 19. mai 1941.

Nordmannen tjenestegjorde blant annet som fyrbøter, motormann og brannmann om bord på de båtene han var på, som fungerte som eskorte på Atlanterhavs-konvoier og Murmansk-konvoier.

Blindheim var med på på to forlis, første gang med den norske korvetten «Montbretia» som ble torpedert i Atlanteren 18. november 1942.

Han viste tapperhet under strid da han greide å fjerne tennladningen til dypvannsminen på sin kampstasjon mens båten sank.

Endret reglene over hele landet

Blindheim visste at denne kom til å drepe eller lemleste de sjøfolkene som allerede var havnet i vannet når skipet gikk ned, fortalte Jens Inge Egeland til Dagbladet tidligere denne måneden.

Han jobber med et prosjekt hvor han søker å lokalisere norske veteraner i Nord-Amerika, og har hjulpet til med Blindheim-saken.

Peter Blendheim forteller at han, faren og familien er veldig takknemlige for den hjelpen de har fått i kampen deres mot det de opplever som et stivbeint byråkrati.

- Jeg ble fortalt at saken vår var en direkte årsak til at reglene ble endret over hele landet, sier Peter Blendheim til Dagbladet.

-

-

-