- Norsk kultur blir styrket med muslimsk innvandring

Norsk kultur er ikke truet av Islam, svarer Thomas Hylland-Eriksen Steinar Lem.

- Norsk kultur blir styrket med muslimsk innvandring
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

 (Dagbladet.no): - I løpet av femten år har antallet innvandrere blitt doblet nesten uten at noen har lagt merke til det. Dette tyder på at innvandringen til Norge har gått forbausende smertefritt, sier professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo, Thomas Hylland Eriksen til Dagbladet.no.

Tidligere i dag gikk Steinar Lem ut i Dagbladet.no og sa at norsk kultur er truet av muslimsk innvandring.

- Den norske kulturen er truet. De nærmeste 50 årene vil vi se store endringer i takt med at vi stadig får en større ikke-norsk befolkning. Våre verdier vil bli satt under sterkt press, sier Lem til Dagbladet.no.

Frykter innvandring
I en kronik Lem har skrevet og publisert på nettsiden til Human Right Service går miljøforkjemperen til angrep på innvandringstilhengere som Eriksen.

«Det er den irrasjonelle angsten som er skapt for at du er et dårlig menneske om du ikke mener det samme som Thomas Hylland-Eriksen eller andre fremtredende innvandringstilhengere», skriver Lem.

- Ikke uenig
Eriksen mener Steinar Lem slår inn åpne dører.

- Ingen er uenige i dette. Selvfølgelig må vi alle være entydige med hensyn til hva som er våre verdier, enten vi er kristne, muslimer eller hedninger, miljøsvin eller klimaforkjempere. Men vi kan ikke regne med at alle deler vårt eget verdensbilde. Når folk kommer hit med gamle kjønnsroller og driver gammeldags barneoppdragelse, prøver vi selvfølgelig å påvirke dem til å bli mer som oss selv, sier Eriksen.

Den norske kulturen
- Hvis Lem tror jeg ikke er tilhenger av menneskerettigheter og likestilling, kan han ikke ha lest noe av det jeg har skrevet. Jeg er ikke kulturrelativist, jeg har vært erklært kulturimperialist i over tyve år. Jeg går inn for det beste i arven fra opplysningstiden, som for øvrig er europeisk og ikke spesifikt norsk, men samtidig ser jeg ikke noe galt i å behandle annerledes tenkende med et minimum av respekt og åpenhet, sier Eriksen.

TRUET:- Den norske kulturen er truet. De nærmeste 50 årene vil vi se store endringer i takt med at vi stadig får en større ikke-norsk befolkning. Våre verdier vil bli satt under sterkt press, sier Steinar Lem til Dagbladet.no. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
TRUET:- Den norske kulturen er truet. De nærmeste 50 årene vil vi se store endringer i takt med at vi stadig får en større ikke-norsk befolkning. Våre verdier vil bli satt under sterkt press, sier Steinar Lem til Dagbladet.no. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

Eriksen er kritisk til Lem sitt forsvar av «den norske kulturen».

- Kulturer er dynamiske og forandrer seg hele tiden. Idealet om at kvinner skal ha de samme rettighetene som menn, er ellers ikke en norsk oppfinnelse, og har bare vart i en generasjon i dette landet, sier Eriksen.

Sterkere av innvandring

Eriksen mener den norske kulturen blir sterkere av innvandringen.

- Disse transnasjonale bevegelsene fram og tilbake bidrar til spredning av den norske kulturen og at den blir større. Da jeg var 19 år opplevde jeg for første gang to innvandrere som snakket sammen på norsk. Da tenkte jeg, ordrett gjengitt: «Fy faen, nå er Norge virkelig i ferd med å bli en stor kultur», sier Eriksen.

Han viser til at man i dag kan reise til tjukkeste Pakistan og gjøre seg forstått på norsk.

- Norskheten blir større når stadig flere mennesker begynner å kommunisere på norsk. Norge er kanskje først og fremst et språkfellesskap, sier professoren.

DRAMATISK: «Oslo får snart et flertall med ikke-vestlig bakgrunn, med stø kurs vil det samme kunne skje med hele landet i løpet av dette århundret. De fleste ikke-vestlige vil ha muslimsk bakgrunn. Konsekvensene vil bli dramatiske», skriver Steinar Lem. Foto: Arash A. Nejad / SCANPIX
DRAMATISK: «Oslo får snart et flertall med ikke-vestlig bakgrunn, med stø kurs vil det samme kunne skje med hele landet i løpet av dette århundret. De fleste ikke-vestlige vil ha muslimsk bakgrunn. Konsekvensene vil bli dramatiske», skriver Steinar Lem. Foto: Arash A. Nejad / SCANPIX Vis mer

Norske verdier
Eriksen er også usikker på hva Lem mener når han snakker om «norske verdier».

- Jeg tror han mener klassiske europeiske verdier, som kom fram under opplysningstiden. De verdiene kan jeg ikke se at nordmenn er i ferd med å miste, det må i så fall dokumenteres, sier Eriksen.

- Tvert i mot går det knapt an å åpne en avis lenger, uten at en eller annen skriver om betydningen av demokratiske og humanistiske verdier, sier Eriksen. Han mener Norge har noe å lære av USA.

- I USA snakkes det om at USA er i ferd med å bli brunere. I løpet av noen tiår regner man med at et flertall av USAs befolkning vil ha «brun» hud. Dette har amerikanske offentlighet stort sett et helt avslappet forhold til, så lenge landets befolkning fortsetter å videreføre fortellingene om hva USA er, sier Hylland Eriksen.

Takk til alle engasjerte deltagere i Steinar Lem-debatten så langt i dag! Dette er tydelig et emne som engasjerer. På grunn av manglende kapasitet til å moderere debattene i ettermiddag stenger vi dem for dagen, men fortsetter diskusjonen med og blant dere lesere i morgen.

Vennlig hilsen Mina Hauge Nærland
vaktsjef/db.no

ISLAMSK BAKGRUNN: Hvis innslaget av mennesker i Norge med islamsk bakgrunn blir stort nok vil vi få et kraftig tilbakeslag for kjønnslikestillingen i Norge. Her fra fredagsbønnen i moskeen i Åkebergveien i Oslo. Foto: Arash A. Nejad / SCANPIX
ISLAMSK BAKGRUNN: Hvis innslaget av mennesker i Norge med islamsk bakgrunn blir stort nok vil vi få et kraftig tilbakeslag for kjønnslikestillingen i Norge. Her fra fredagsbønnen i moskeen i Åkebergveien i Oslo. Foto: Arash A. Nejad / SCANPIX Vis mer
VERNEVERDIG KULTUR: «Den norske kulturen er like verneverdig som den tibetanske kulturen. Derfor må taket på ikke-vestlige innvandrere begrenses sterkt», skriver Steinar Lem. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
VERNEVERDIG KULTUR: «Den norske kulturen er like verneverdig som den tibetanske kulturen. Derfor må taket på ikke-vestlige innvandrere begrenses sterkt», skriver Steinar Lem. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer