Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk kvinne (29) siktet av PST

Politiets sikkerhetstjeneste har siktet en norsk småbarnsmor for deltakelse i terrororganisasjonen IS, men det er per nå ikke aktuelt å begjære kvinnen utlevert til Norge.

SYKE: Kvinnens barn, den mye omtalte syke fireåringen og hans søster (3), lever under forferdelige forhold i interneringsleiren al-Hol i det nordøstlige Syria. Foto: Privat
SYKE: Kvinnens barn, den mye omtalte syke fireåringen og hans søster (3), lever under forferdelige forhold i interneringsleiren al-Hol i det nordøstlige Syria. Foto: Privat Vis mer

Den norske 29 år gamle kvinnen som sitter i al-hol-leiren i Nord-Syria sammen med sine to barn, er nå siktet for deltakelse i en terrororganisasjon. Det var NRK som først meldte saken.

- Hun har fått endret status fra mistenkt til siktet, bekrefter Trond Hugubakken, kommunikasjonsdirektør i PST, til Dagbladet.

- Det skyldes at man må ha status som siktet for å kunne innhente opplysninger, forklarer han videre.

Nekter straffskyld

Kvinnen skal være siktet etter straffelovens §136a, for deltakelse i en terrororganisasjon. Den øvre strafferammen er seks år.

Det er uklart om påtalemyndigheten vil etterlyse kvinnen internasjonalt, noe som ofte er første steg i å få personer utlevert til straffeforfølging i Norge.

- Det er kjent at det er flere norske kvinner og menn som er internasjonalt etterlyst for pågripelse for videre straffeforfølging i Norge. Jeg ønsker ikke å svare på om hun er det per nå, sier Hugubakken.

Hugubakken viser til at spørsmålet om utlevering er en beslutning som tas av det nasjonale statsadvokatembetet.

Dagbladet har vært i kontakt med embetet, som opplyser at det på nåværende tidspunkt ikke er aktuelt å få kvinnen begjært utlevert til Norge.

Dagbladet har foreløpig ikke lyktes i å få tak i kvinnens advokat, Nils Christian Nordhus, men han opplyser i en kommentar til NRK at kvinnen nekter straffskyld.

- Hun er glad for at PST vil finne ut hva som er skjedd. Hun er imidlertid fortvilet over at PST hittil har avslått hennes ønske om å bidra til etterforskningen gjennom avhør, sier Nordhus til statskanalen.

INGEN NÅDE: Konstituert første nestleder Sylvi Listhaug og partileder Siv Jensen i Frp sier at de ikke har noen sympati og at det ikke er noe rom for tilgivelse for kvinnene som har reist ned til Syria for å slutte seg til IS. Video: NTB Scanpix Vis mer

Syk fireåring

Familien har vært gjenstand for mye medieoppmerksomhet den seinere tiden, og befinner seg i en politisk dragkamp.

MDG fremmet forrige uke et forslag om at kvinnen skal hentes hjem til Norge sammen med sin syke fire år gamle sønn, som skal lide av cystisk fibrose, og guttens søster.

Forslaget ble nedstemt i Stortinget.

Mora lot seg intervjue av NRK i mars i år, der hun sa at hun angret, og at hun ønsket å få hjelp til å komme hjem til Norge.

Folkerettsekspert Mads Harlem jobber gratis for å bistå med å få den syke gutten med mor til Norge slik at gutten kan få behandlingen han trenger for å overleve.

Han sier følgende til Dagbladet om siktelsen:

- Hun er ikke den første som blir siktet av de norske fremmedkrigerne, eller mødrene. Det er veldig vanskelig å vite hvorfor den kommer akkurat nå, eller vite hva regjeringen vil gjøre i denne saken.

- Ikke riktig

Harlem registrerer at verken KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad eller Venstre-leder Trine Skei Grande har kommentert saken den siste tida.

- Bortsett fra Kallmyr i dag, er det ingen i regjeringen som har sagt noe, så da antar vi at regjeringens linje står fast, sier Harlem.

I en artikkel publisert i dag tidlig, fortalte justisminister Jøran Kallmyr til NRK at regjeringens politikk står ved lag: Barna kan få bistand til å komme til Norge, men mødrene må bli igjen.

- Når det gjelder IS-mødrene så er det myndige personer som har reist fra Norge for å bekjempe de verdiene vi står for. Nå ønsker de å få beskyttelse av verdiene de ville bekjempe. Vi synes det ikke er riktig at norske skattebetalere skal betale for at de kommer tilbake i en ganske dyr operasjon, sa Kallmyr.

BRUTALT: En svensk IS-terrorist står fram, og forteller om sin tid i Syria. Video: Expressen Vis mer

- Forferdelig situasjon

Den norske jordmoren Elizabeth Hoff har vært Verdens helseorganisasjons (WHO) representant i Syria. Hoff har selv vært i den mye omtalte al-Hol-leiren, men understreker at hun ikke har vært der på flere måneder og at det har blitt gjort utbedringer i leiren siden den gang. Nå jobber hun for organisasjonen i Libya.

- Det er dårlige vann- og sanitetsforhold i leiren. Problemet om sommeren er at det blir for varmt, forferdelig varmt. Da er det høy risiko for vannbårne sykdommer. Om vinteren regner det og er kaldt. Det er en forferdelig situasjon for dem som bor der, sa Hoff til Dagbladet forrige uke.

- Det er 70 000 mennesker som bor sammen i en leir, sa hun, og sammenlikner det med innbyggertallet for Ålesund.

I 2019 var det over 48 000 innbyggere i Ålesund, ifølge SSB.

- Alt er lagt opp til at det skal være en foreløpig tilstand, men det er usikkert hva som skal skje med dem som bor der. Det er hovedsakelig kvinner og barn i leiren, og hvor lenger de blir der, desto mer konflikter blir det, forteller hun.

Konflikter

Mental helse er en stor bekymring, sa Hoff.

- De er innelåst i en leir med lite framdrift. Hva som skal skje framover, hvor de skal dra og hva de skal gjøre, er usikkert. Det er utallige konflikter, som også har en innvirkning på barna.

Hun kan ikke gå inn på detaljene i konfliktene, da hun selv ikke har vært i leiren på lenge. Men generelt dreier det seg om leveforhold, mangel på framtidsutsikter og usikkerhet.

- For eksempel når Norge sier de vil hente hjem barna, men ikke mødrene. Det sliter på det mentale, skaper frustration og engstelse for at barna skal bli tatt fra dem. Det blir en ond sirkel.

Hoff oppfordret Norge til å hente hjem de norske mødrene og barna i leiren.

- Det går ikke an å separere dem. Vi har nok forskning som viser at man ikke bør skille barn fra foreldre. Det kan ha alvorlige senskadevirknigner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media