PÅGREPET: Den 50 år gamle kvinne og et familiemedlem ble pågrepet i Sverige i natt. Kvinnen har vært etterlyst internasjonalt siden september i fjor. Foto: Google Maps
PÅGREPET: Den 50 år gamle kvinne og et familiemedlem ble pågrepet i Sverige i natt. Kvinnen har vært etterlyst internasjonalt siden september i fjor. Foto: Google MapsVis mer

Norsk kvinne (50) pågrepet for bortføring etter biljakt og skogsflukt

Dramatisk politiaksjon i Sverige i natt. Kvinne (50) og to barn på ti og tolv rømte fra bil som hadde kollidert med politibil.

En norsk kvinne (50) som var internasjonalt etterlyst av Oslo politidistrikt ble i natt pågrepet i Växjö sør i Sverige etter en dramatisk politiaksjon.

Kvinnen har vært etterlyst siden august i fjor for å ha bortført sine egne barn og for omsorgsunndragelse. Den 50 år gamle kvinnen og to kvinnelige familiemedlemmer har vært internasjonalt etterlyst. Alle de tre kvinnene og de to bortførte barna på ti og tolv år er norske.

To av kvinnene er nå pågrepet, og barna er ivaretatt av svenske myndigheter, opplyser politiadvokat Pia Sofie Reppen til Dagbladet.

Oppdaget av sivil politimann

Det ble en dramatisk politiaksjon da en politimann i sivil plutselig kjente igjen en bil i nærheten av Växjö sør i Sverige i går.

DRAMATISK: Informasjonssjef Robert Loeffe i politiet i Kronoberg forteller om aksjonen mandag kveld.


Foto: Hans Runesson / SCANPIX
DRAMATISK: Informasjonssjef Robert Loeffe i politiet i Kronoberg forteller om aksjonen mandag kveld. Foto: Hans Runesson / SCANPIX Vis mer

- Vi har lett etter den bilen og fått tips om at den kan oppholde seg i området. Da den sivile politibetjenten så den, kontaktet han straks patruljen sier talsmann for politiet i Kronoberg, Robert Loeffel, til Dagbladet.

Politiet forsøkte dermed å stoppe bilen, men det var sjåføren ikke interessert i. Det hele endte med en dramatisk politijakt der et kvinnelig familiemedlem i 50-åra var sjåfør. I bilen var også den etterlyste 50 år gamle norske kvinnen og hennes to barn, som hun altså var etterlyst for å ha bortført.

- Kjørte på politibil

Norsk kvinne (50) pågrepet for bortføring etter biljakt og skogsflukt

Bilen skal ha nektet å stoppe, og på ferden nordover skal sjåføren ha kjørt på en politibil og forsøkt å kjøre på en politibetjent. Kvinnen er nå siktet for å ha stukket fra en ulykke, uaktsomhet i trafikken og for forsøk på grov kroppsskade etter nesten å ha truffet betjenten.

- To er pågrepet og de to barna er tatt vare på av barnevernet. Det var to kvinner i 50-åra, og den andre er siktet for en rekke trafikkbrudd, sier Loeffel.

Da bilen omsider ble stoppet like før klokka 21 i går kveld, ble sjåføren pågrepet. Den etterlyste kvinnen (50) og de to barna rømte imidlertid til skogs.

Flere timer til skogs

Rømningsforsøket førte til en dramatisk leteaksjon, og først over fire og en halv time etter politijakten langs veien, ble kvinnen pågrepet klokka 01.30 i natt.

- Det var snakk om mindreårige barn. De var nedkjølt etter flere timer i skogen, sier han.

Politiet hadde blant annet brukt hunder i søket, og togtrafikken mellom Diö og Vislanda i Sverige ble stoppet i en time.

Politiadvokat Reppen sier at begge de to kvinnene vil bli begjært utlevert til Norge og overført hit så fort som praktisk mulig.

- Det ble ganske tidlig opplyser av kvinnene selv og familiemedlemmer at de oppholdt seg i Sverige. Politiet har over tid, med god hjelp, etterforsket seg fram til nærmere lokasjon og pågrepet dem, sier Reppen.

Etterlyst internasjonalt

Hun sier både norsk og svensk politi har prioritert saken høyt.

- Strafferammen i en slik sak er avhengig av omstendighetene, blant annet hvor lenge bortføringen har vart og om man har meldt seg selv. I utgangspunktet snakker man ubetinget fengselsstraff, men det er vanskelig å si noe utover det, sier Reppen.

Ifølge Oslo-politiet ble kvinnen etterlyst internasjonalt gjennom Interpol i september i fjor.

Magnus Rosholm i Kronoberg-politiet sa til avisa Smålandsposten i natt at politiet ville ta kontakt med påtalemyndigheten og får personene varetektsfengslet og deretter avtale utlevering til Norge.

Politiet var i natt meget sparsommelige med opplysninger om hva personene var etterlyst for eller hvorfor de ble kontrollert i utgangspunktet.