Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk kvinne (73) gruppevoldtatt i Spania

Tilkjent 200 000 kroner i oppreisning av den norske stat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): En kvinne (73) er tilkjent 200000 kroner i oppreisning av den norske stat, etter at hun ble gruppevoldtatt i sin egen leilighet i Spania.

Det var tre menn som overfalt kvinnen 21. januar 2004. Kvinnen ble utsatt for sexovergrep og vold i forbindelse med et ran. Hun ble påført skrubbsår, kutt og blåmerker i ansiktet og på kroppen. De psykiske skadene er beskrevet blant annet som redsel og konstant depresjon.

I ettertid er to av de tre sex- og voldsforbryterne dømt til fengsel i 12 og fem år.

Den tredje skal ikke være pågrepet, men ifølge dommen er det klart at det var tre personer som sto bak ugjerningene. Overgriperne ble dømt til å betale kvinnen 40000 euro i erstatning, men hun har ikke fått fem øre.

Kvinnen søkte kort tid etter den sjokkerende hendelsen Kontoret for voldsoffererstatning om økonomisk kompensasjon, men hun fikk den gang avslag. Dette fordi overgrepet ikke hadde skjedd i Norge, og at Spania hadde sluttet seg til Den europeiske konvensjonen om voldsoffererstatning.

Norsk dom
Nå har det imidlertid kommet fram at den spanske ordningen om voldsoffererstatning ikke omfatter oppreisning (ikkeøkonomisk skade).

Erstatningsnemnda for voldsofre derfor gjort om det tidligere vedtaket, og tilkjent 73-åringen 200 000 kroner fra den norske stat.

Ifølge nemnda er det ikke fastsatt noen generell norm i Norge for voldtekter begått av flere i fellesskap, fordi overgrepenes karakter er svært forskjellig fra tilfelle til tilfelle.

Nemnda har imidlertid festet seg ved en dom fra Borgarting lagmannsrett, hvor en kvinne fikk nettopp 200 000 kroner for en graverende voldtekt begått av flere i fellesskap.

Seinskader
—Kvinnen må ha opplevd hendelsen som særdeles skremmende og krenkende, særlig også tatt hensyn til kvinnens alder da overgrepene skjedde. Det vises videre til at voldtektene skjedde i forbindelse med innbrudd i hennes leilighet, og at hun ble utsatt for grov vold og trusler. Ellers legges det vekt på at voldshandlingene påførte henne fysiske skader og alvorlige psykiske seinskader.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling