Norsk kvinne brutalt drept i Sør-Afrika

Et brutalt drap på en norsk kvinne i 70-årene ryster Sør-Afrika. Ifølge politiet skal hun ha blitt mishandlet til å avsløre hvor hun hadde penger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

CAPE TOWN (Dagbladet): Kvinnen i 70-årene, som ifølge sørafrikansk politi er norsk, ble torturert med sin egen krykke, til hun avslørte hvor pengene hennes var gjemt. Så slo innbuddstyvene henne i hjel. Kvinnen ble funnet drept i sitt eget hjem i den lille turistbyen Dullstroom, nordøst for Johannesburg, torsdag morgen.

Bare timer senere, i går kveld, ble de antatte drapsmennene pågrepet.

Den drepte kvinnen er fra Norge, bekrefter politiet.

- Vi er sikre på at den døde kvinnen er fra Norge. I hennes sørafrikanske ID-bok står det at hun er norsk, men vi har ikke funnet passet hennes ennå, sier offiser Daniel Nkosi til Dagbladet.

Nyhetsbyrået Sapa skriver at kvinnen var av norsk opprinnelse, men at hun var sørafrikansk statsborger.

Dagbladet har vært i kontakt med Utenriksdepartementet om saken i dag. De var da ikke kjent med opplysningene om drapet på den norske kvinnen.

Pressevakt Marte Lerberg Kopstad i norsk UD sier til Dagbladet at hun undersøker saken nå i formiddag.

Funnet av gartneren Det var hennes gartner som fant henne. Han hadde jobbet for henne i 21 år, og forsto med en gang at noe var galt da han kom på jobb torsdag morgen. Porten, som ellers alltid var låst, stod åpen.

Inne ble han møtt av et forferdelig syn. Den eldre kvinnen lå død på gulvet, slått i hjel.

- Hun var den snilleste personen man kunne tenke seg. Hun hjalp meg med min bokføring. Hun var en tøff dame, selv om hun var liten og sped, sier Anita Minaar til avisa Beeld.

Kvinnen flyttet til en liten by utenfor Johannesburg Sør-Afrika for over 20 år siden. Først arbeidet hun på advokatkontor, men etter at hun ble pensjonist, begynte hun å arbeide på planteskole.

Den drepte kvinnens familie skal være varslet.

Pågrepet på utested - Vi fikk tips fra en informant om hvem som sto bak drapet, og vi kunne pågripe en av dem på et utested i går kveld. Han var full, men kunne peke ut sin medsammensvorne, sier Nkosi til Dagbladet.

Den medsammensvorne ble pågrepet i sitt hjem.

- Vi fant 13000 Rand (9500 kroner) og et kamera hos mannen, og de har fortalt at de brukte offerets krykke, som var av jern, til hun til slutt fortalte hvor hun hadde gjemt sparepengene sine.

De to som er pågrepet er i begynnelsen av 30-årene. En av dem har tidligere blitt arrestert for innbudd i kvinnens hus.

- Hun var en velkjent og populær kvinne i byen, og solgte blomster og trær. De pågrepne mennene hadde hørt at hun hadde mye penger hjemme, sier Nkosi til Dagbladet.

Flere sørafrikanske medier har skrevet at kvinnen ble torturert med et strykejern. Også norske medier har videreformidlet dette. Men det stemmer ikke, sier Nkosi.

- Det lå et strykejern ved siden av henne. Vi trodde først at hun var blitt torturert med det, ettersom hun hadde flere skader på armene, sier Nkosi til Dagbladet.

De to mennene fremstilles for varetektsfengsling mandag.